El recinte firal de Maó s’ha convertit durant tres dies en l’epicentre del món de la restauració i l’hostaleria de Menorca amb la celebració del saló Horeca Balears Menorca que ha reunit més de tres mil professionals. Un punt de trobada imprescindible que ha servit novament per obrir boca de cara a la nova temporada turística amb la participació d’una trentena d’estands (menys que l’edició anterior), però que han reunit a una bona mostra de productors i distribuïdors locals com nacionals que han aprofitat per donar-se a conèixer i per fidelitzar els seus clients. A l’edició d’enguany d’Horeca s’han pogut trobar des de marques conegudes pel públic menorquí com Destil·leries Xoriguer, La Menorquina o els cellers Torralba i Santa Catalina, a distribuïdors locals del producte delicatessen com El Paladar o JJ Carreras, entre d’altres. També empreses de serveis com Menorca Neta o Imhotep Prevenció però també estands dedicats a la formació amb l’Escola d’Hostaleria Maria Àngels Cardona de Ciutadella. Des de croquetes a pa de vidre, arròs o fins i tot ostres i caviar, la varietat de productes disponibles pel món de l’hostaleria era variat i abundant. Tres dies d’anades i vingudes per fer negoci, tastar nous productes i en definitiva, marcar agenda de cara a tenir els proveïdors més interessants. La valoració general dels assistents era molt positiva amb el desig que la temporada torni a ser un èxit malgrat que ara per ara, les reserves a Menorca estan amb el fre de mà posat i molts establiments estan pendents de com evolucionaran els diferents mercats.
Una oda a la creativitat
Al voltant de la part més comercial d’Horeca també s’ha valorat durant els tres dies de fira la part de talent culinària amb la celebració de diversos concursos que han servit per estimular la creativitat dels seus participants. Així d’aquesta manera, el premi al millor plat amb be de Menorca l’ha guanyat el xef francès establert a l’illa Patrick James, propietari de l’establiment Pan i Vino de Sant Lluís, amb una recepta d’strudel de be amb textures de poma i pel que fa al millor plat amb peix popular, el guanyador ha estat Samuel Moreno. Pel que fa a la millor hamburguesa elaborada amb carn wagyu, ha estat per Pablo Izquierdo del restaurant Watagazo de Palma. En canvi, la millor pizza gurmet l’ha creat Francisco Javier Santana, xef del restaurant Roma Ciutadella, que forma part del grup Cafè Balear.

Saló pels homenatges
Però Horeca és molt més que novetats i negoci pels restauradors, ja que també es converteix en un gran escenari que serveix per homenatjar el talent rere els fogons. En aquesta ocasió, tots els ulls van ser per Fina Puigdevall, xef del conegut restaurant Les Cols, a Olot, un referent en gastronomia sostenible i de proximitat i que marida a la perfecció amb l’essència de Menorca tal com ella reconeixia en rebre el guardó. El seu homenatge també es va acompanyar de vuit reconeixements més que van recórrer gairebé tota la geografia menorquina. Des de Ferreries, la família Allès Pons va ser reconeguda pel restaurant Loar de Ferreries amb la seva cuina popular i acollidora de menú diari. A Maó, el qui va ser xef del restaurant La Minerva, Lázaro Alcaide, també va rebre els elogis del públic assistent pel seu treball constant a favor d’una cuina tradicional, casolana i honesta. També l’investigador gastronòmic de Sant Lluís, Adolf Sintes, per la seva tasca de difusió i comunicació sobre cultura i producte local. A Ciutadella el premi va ser doble per Sebastià Triay Fayas pel seu compromís hoteler i amb el producte de proximitat amb el Grup Sagitario i per la Pastisseria Curniola que ja acumula quatre generacions de pastissers mantenint la tradició, el sabor i les receptes dels seus orígens, essent, les estrelles, l’ensaïmada de Sant Joan i el braç de gitano. Es Mercadal també va tenir un reconeixement amb l’Escola de Restauració Ca n’Aguedet, un projecte d’inserció sociolaboral en gastronomia promogut per Càritas Menorca. L’Associació d’Ovella Autòctona Menorquina va ser premiada per vetllar per conservar un producte autòcton. Finalment, des d’Alaior, Sa Cooperativa del Camp també va ser reconeguda enguany a Horeca per la tasca que ha fet unint el petit productor i exercint de vehicle perquè el producte local arribi a taula.