La cita de referència per a la promoció del producte local i la cuina de Menorca ha tancat les portes aquest cap de setmana consolidada com el gran aparador que suposa poder concentrar en un sol espai tota la rica oferta de productes autòctons, degustacions i activitats gastronòmiques. Després de set edicions, ja ningú pot dubtar que la Fira Arrels és un esdeveniment amb un format molt atractiu que arrossega públic i permet gaudir del bo i millor de tot allò que es produeix a l’illa.
Enguany, però, s’havia volgut fer una aposta diferent amb un canvi de dates i d’ubicació promogut des del Departament d’Economia i Serveis Generals del Consell Insular de Menorca, que calia veure com acabaria quallant. Tot i l’èxit d’assistència, les 4.000 persones que durant el cap de setmana van acostar-se fins al nou recinte ubicat al municipi d’Es Mercadal, no van ser suficients per superar el llistó d’edicions anteriors com la de 2023 amb 4.600 visitants o la de 2019 amb 4.500. El fet, però d’ubicar la Fira Arrels al bell mig de l’illa, va propiciar això sí que més habitants de la banda de Ciutadella o Ferreries aprofitessin per fer-hi un tomb i participar del programa que s’oferia amb una idea molt en clau familiar farcida de bones propostes per a totes les edats tant al matí com al capvespre.

Canvi de dates
Segurament el canvi de dates a setembre en comptes d’abril de la nova edició de la Fira Arrels, va ser el causant que també hi hagués menys expositors participants que van passar dels 45 de l’edició anterior als 30 d’enguany. De fet, aquest canvi en el calendari va ser un dels temes que menys havia agradat en general tal com vam poder constatar des de Balears Vadevi, ja que després de l’estiu, a més del cansament acumulat per la temporada turística, molts d’ells ja havien gairebé esgotat existències com és el cas dels formatgers o també dels productors de vi.
Un altre dels aspectes comentats per part dels productors presents era la poca afluència de restauradors o propietaris de restaurants en un esdeveniment que, entre altres objectius, s’havia concebut com un punt de trobada estratègic amb els productors abans d’iniciar temporada per poder conèixer novetats i establir acords de cara a la temporada, però que en celebrar-se just a finals d’estiu, perdia gran part del seu sentit.
Bones vendes
Malgrat tot, els 30 expositors participants van voler destacar la gran afluència de públic en general i l’interès pels productes de proximitat i la gastronomia menorquina, a més de la promoció que suposava poder fer venda directa i degustacions. Entre les propostes destacades d’aquesta setena edició s’hi van poder tastar burgers de bolets i gambes, un saborós brioche amb carbonade flamenca cuinada amb cervesa artesana, un torrada de pa de vidre amb pebrot escalivat i embotit, o una mini coca bamba amb formatge, nous i mel de Menorca, entre d’altres. També hi havia una àmplia selecció de productes tradicionals menorquins, com pastissets, flaons, formatjades, rubiols o les canyetes de sobrassada. De begudes, es van poder tastar infusions d’ullastre i de fonoll marí i llimona, una selecció de vins locals, cervesa, pomada i altres refrigeris.

Valoració positiva per part del Consell
A l’acabar la Fira Arrels, la consellera d’Economia i Serveis Generals del Consell Insular, Maria Antonia Taltavull, expressava la seva satisfacció amb el nou format de la Fira Arrels, destacant que havia estat un èxit rotund, reflectit en l’alta satisfacció tant dels productors, que havien assolit un bon nivell de vendes, com del públic, que s’havia mostrat molt content amb l’experiència. “Tot l’equip de l’organització estem molt satisfets amb els resultats obtinguts” va manifestar.
Per la seva part el director de la fira, Pep Palau va destacar que Arrels actuava com una plataforma que fomentava la cohesió i la cooperació entre els productors, “cosa que es tradueix en productes comercials de gran qualitat. Al llarg de les set edicions, molts productors han establert col·laboracions directes, i hem pogut constatar que aquesta dinàmica continua viva entre els participants de la fira”.