La conservació de la biodiversitat agrària de les Balears passa necessàriament per la conservació de les varietats locals i, en aquest cas, l’APAEM juga un paper essencial com a mantenidors i guardians del Banc de Llavors de Varietats Locals de Menorca, BLVLM, un rol que compagina amb la seva tasca dedicada a la producció agrària ecològica i l’agroecologia. En aquest sentit, l’entitat té encomanada aquesta missió, conscients que, en aquest context de canvi climàtic, seran més importants que mai.
“Són varietats resilients que, entre altres trets destacables (com l’heterogeneïtat o la personalitat organolèptica), presenten una coevolució amb les característiques ambientals locals”, explica Guillem Alfocea, coordinador tècnic de l’associació. Des de novembre del 2022, la col·lecció d’aquest banc de llavors, integrada per una setantena de varietats locals, està situada al lloc d’Algendaret Vell, a la mateixa seu de l’APAEM on s’ha encetat una nova etapa per a la conservació i multiplicació de varietats d’hortalisses, cereals, lleguminoses i farratgeres gràcies a la col·laboració amb el Consell Insular i fruit, també, de l’execució del projecte Conservació, catalogació i foment de la producció, comercialització i ús de les varietats locals desenvolupat amb el suport econòmic del FOGAIBA (Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears).

Conservació ex situ
Una de les claus en tot aquest procés és la seva feina de conservació, tal com explica Guillem Alfocea. “Fem una feina de conservació que és exigent i laboriosa, per això resulta imprescindible comptar amb una xarxa de multiplicadors i col·laboradors, sobretot per gestionar l’obtenció i l’extracció de llavor”, detalla.
“La llista de tasques és extensa, de la divulgació i promoció, la sembra, la selecció de plantes mare, la recol·lecció de fruits, l’assecatge o l’emmagatzematge dins les neveres i catalogació”, afegeix. Aquest tipus de conservació, segons ell, demana controlar, sobretot, dos factors: la humitat i la temperatura. A més temperatura, la llavor perd més ràpidament la seva capacitat de germinar, i com més humitat presenta, també.
“Nosaltres fem una conservació ex situ, fora de les tanques. Els productors la fan in situ, mantenint la roda de cultius activa”. En aquest sentit, l’APAEM disposa d’uns refrigeradors que garanteixen la correcta conservació, un espai d’extracció de llavors i horts de multiplicació dels cultius integrats en la xarxa de multiplicadors formada per diversos productors ecològics i la col·laboració, igualment, d’alguns cicles formatius agraris. “També hi ha varietats que estan en producció amb una finalitat comercial i hi ha famílies pageses que les sustenten des d’aquesta magnífica plenitud”.

Productes únics
La col·laboració del Consell Insular de Menorca i l’associació, juntament amb altres entitats i agents de Menorca vinculats a les varietats locals, especialment els pagesos, els informadors, els prospectors i els vivers de producció i comercialització de planters, permeten el manteniment i afavoreixen l’accés i l’ús d’aquestes varietats als professionals, hortolans aficionats i projectes d’horts socials i escolars.
“Estem parlant d’un patrimoni que està en risc i que no hem de perdre. Em refereixo no només a la preservació sinó també dels coneixements associats vinculats a cultius que han passat de generació en generació, amb diferents usos i que formen part de la tradició agrària de l’illa”, explica Guillem Alfocea. “Et podria posar un enfilall d’exemples de varietats locals pròpies i de la diversitat d’usos d’aquestes, tant alimentaris com utilitaris. El conjunt conforma un patrimoni fitogenètic i cultural exclusiu, un llegat que hem de conèixer, preservar i emprar”, conclou.