Balears Vadevi
Intervenen bòtils de vi peninsular que un restaurant venia com a menorquí

El Servei de Control i Qualitat Agroalimentària de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi natural del Govern Balear ha informat aquesta setmana de la intervenció en un restaurant de Menorca de 114 bòtils de vi per un presumpte frau en el seu etiquetatge. L’establiment, ubicat al centre de Maó segons ha pogut saber Balears Vadevi, comercialitzava un vi embotellat a la Península amb etiquetes que feien referència a Menorca, tot i no estar emparades per la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Vi de la Terra Illa de Menorca. Durant la inspecció realitzada arran d’una denúncia del Consell Insular de Menorca, els tècnics van poder comprovar que els bòtils no duien ni el segell ni el número oficial de control de la IGP. D’altra banda, també es va poder confirmar com les etiquetes feien referència a Denominacions d’Origen de la Península, com a DO Rioja i DO Alella, la qual cosa demostra que es tracta d’un vi elaborat i embotellat fora de l’illa. En aquest sentit, l’establiment les encarregava a un celler de fora de l’Arxipèlag que li embotellés el vi.

Sanció de 3.000 a 60.000 euros

El director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, ha recordat que “només els vins que s’elaboren sota la IGP Vi de la Terra Illa de Menorca poden esmentar la paraula Menorca en el seu etiquetatge”. A més, ha explicat que “davant aquestes denúncies, la Direcció General actua amb la màxima celeritat possible per evitar la competència deslleial cap als nostres productors, així com l’engany que suposen aquestes pràctiques per a tots els consumidors”. El Govern ha recordat que els incompliments de la normativa vigent poden suposar sancions administratives. En el cas de les infraccions greus, les sancions varen des dels 3.000 euros fins als 60.000

Control necessari

Des de l’Associació de Productors de Vi de Menorca, el seu president Joan Fullana ha manifestat la seva satisfacció que s’hagi pogut enxampar aquesta pràctica fraudulenta de la marca Menorca en l’etiquetatge del vi que vulnera la normativa i que, a la vegada, podia donar peu a confusió als consumidors al pensar-se que estaven consumint un vi fet a l’illa. “De la mateixa manera que també ens fan controls periòdics a nosaltres com a cellers per tal d’assegurar la bona qualitat dels productes que fem, està bé que també es vigili que els establiments comercialitzadors com són els restaurants, no duguin a engany als seus comensals amb el que no és” explica Fullana. “Malauradament, però, no és la primera vegada que això passa a Menorca i fa un parell d’anys ja vam poder detectar a temps un altre establiment que tenia uns bòtils etiquetats incorrectament però, en aquest cas, encara no els havia posat en comercialització i va acceptar tot d’una retirar-los del mercat” afegeix.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa