Balears Vadevi
José María Borrás, nomenat nou ambaixador de Menorca Regió Europea Gastronòmica

Menorca té un nou ambaixador de la seva cuina i de la seva projecció cap al món. Es tracta del jove cuiner Josep María Borrás, que ha rebut de mans de la Fundació Foment del Turisme i el Consell Insular la distinció al jove xef com un dels portaveus autoritzats de la gastronomia menorquina. Borrás ha despuntat aquests darrers anys amb el seu talent, la seva creativitat i la seva ambició rere els fogons amb una trajectòria meteòrica que l’ha fet participar diverses vegades al concurs Jove Xef Menorquí, aconseguint el premi a millor cuiner jove d’Espanya i Portugal gràcies a la seva victòria a la Final Regional del concurs San Pellegrino Young Chef Academy. A més, aquest any participarà en el certamen mundial de la San Pellegrino Young Chef Academy i és candidat al premi Cuiner Revelació al Madrid Fusión 2026. Després de dirigir el restaurant de l’hotel Santa Mariana d’Alaior, aquest estiu ha donat una passa més en la seva carrera establint un segell propi a l’hotel Morvedra Nou de Ciutadella amb el projecte Acquiara on vol aconseguir l’Estella Michelin.

Des de Menorca Regió Europea de Gastronomia s’ha volgut reconèixer l’equilibri que el jove cuiner mostra a les seves propostes entre els sabors i els ingredients propis de la cuina menorquina i l’ús de producte de proximitat de l’illa, amb les innovacions pròpies de l’alta cuina. Aquests darrers anys, altres joves cuiners s’han incorporat com a ambaixadors amb noms com Pau Sintes, Cristina Llorens o Clara Florit, entre d’altres.

El somni de l’estrella

José María Borrás s’ha convertit en un xef que va saltant de premi en premi amb una carrera molt prometedora i una ambició a flor de pell per arribar tan lluny com sigui possible. Va començar a cuinar amb 12 anys i després de formar-se, va poder gaudir d’experiències amb xefs com Rafa Sánchez, Paco Roncero o Andreu Genestra, que li van donar ales per créixer. El seu estil combina la cuina menorquina i mediterrània amb tècniques i inspiracions apreses en viatges al Japó o a França. Per ell, l’èxit és la llibertat de decidir amb un equip que els doni suport. Defensa que el producte local és clau, però adverteix que cal tenir criteri i equilibri, ja que no tot el que és d’aquí és necessàriament el millor. La seva missió és reivindicar i donar prestigi a la gastronomia menorquina, més enllà dels tòpics com la llagosta o la maionesa. Considera que Menorca té molt potencial gastronòmic i anima els joves cuiners a ser curiosos, sortir de la seva zona de confort i provar altres cuines. El seu somni no és només aconseguir una estrella, sinó construir un projecte on excel·lència i constància vagin de bracet. Borràs somia tenir un restaurant on es percebi l’excel·lència i la constància, amb estrella Michelin o sense, i destaca que el seu camí implica continuar formant-se amb altres grans xefs i viatjant arreu del món. Reconeix que viu els èxits amb respecte i intensitat, gairebé com un esportista d’elit, i confessa la seva sensibilitat i nerviosisme. 

Aquest objectiu de fer destacar la gastronomia insular és el que també persegueix la Fundació Turisme de Menorca. “Per a Menorca és important formar part de la Regió Europea de Gastronomia, ja que simbolitza els valors de la cultura gastronòmica com a estímul per empoderar la comunitat local en la cura i la promoció de les tradicions, la cultura, l’artesania i l’aposta per un turisme sostenible” explica la seva directora, Begoña Mercadal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa