Balears Vadevi
La mel de Dolçamar inicia una nova etapa d’expansió 

La mel de Menorca viu un moment dolç. La marca Dolçamar, impulsada per l’apicultor ciutadellenc Antoni Anglada, acaba d’iniciar una nova etapa d’expansió amb l’entrada de capital francès i un objectiu ambiciós de situar la mel de l’illa com a símbol de la sostenibilitat i l’excel·lència. L’empresari francès Emmanuel Javal, vinculat a Menorca a través d’altres projectes mediambientals, ha invertit 200.000 euros per tal de reforçar la marca amb la idea no només d’augmentar la quantitat que en produeix anualment sinó reforçar el relat que acompanya cada pot de mel amb el propòsit de ser capaç de transmetre la biodiversitat, la tradició i la preservació ambiental de Menorca que comporta cada gota de mel. El pla de futur demana créixer dels 200 ruscs actuals a 600 en els pròxims dos anys, amb una presència repartida per tota l’illa. Això permetrà estabilitzar-ne la producció que avui depèn molt de la climatologia. “Cada rusc pot donar entre tres i cinc quilos en un any sec, o fins a quinze si la temporada és humida i les floracions són generoses” explica Antoni Anglada. Un altre dels objectius és preparar la creació d’un espai sensorial i experiencial dedicat a la mel i les abelles, amb tallers i activitats que combinin història, tradició i innovació.

Imatge de la mal de la marca Dolçamar / Cedida
Imatge de la mal de la marca Dolçamar / Cedida

Una dècada fent mel

La història de Dolçamar és també la d’un canvi personal. Després d’una trajectòria com a educador i treballador social, Antoni Anglada va decidir fa una dècada dedicar-se a l’apicultura. Després d’una etapa de formació amb productors de Catalunya, Mallorca i Lleó, el 2012 va posar en marxa Dolçamar amb 140 ruscs i el propòsit de controlar tota la cadena de valor, des de la producció a la comercialització directa. Una de les innovacions que va introduir a Menorca fou la transhumància apícola dins la mateixa illa, movent els ruscs entre el nord i el sud per aprofitar les floracions de romaní, bruc, o enclova. Aquesta pràctica, habitual en altres territoris, va aportar-li un segell diferencial i li va valdre diversos reconeixements, com el premi al millor producte de la Fira de la Mel de les Balears en dues ocasions.

Reconeguda arreu

Però la qualitat de Dolçamar també ha estat avalada en certàmens internacionals, amb medalles d’or als London Honey Awards i al Biolmiel d’Itàlia, entre d’altres. Per a Anglada, el secret és la singularitat de l’entorn: “Les floracions de Menorca són diferents a qualsevol altre lloc, i la influència de la mar aporta una saladura única”, explica.

Amb el suport d’Emmanuel Javal i el nou pla d’expansió, Dolçamar aspira a consolidar-se com una mel de referència a Europa, però també com un projecte cultural i sensorial que afavoreixi el territori. “Cada pot és molt més que mel, és una finestra oberta a allò que Menorca simbolitza en termes de preservació, progrés i tradició” conclou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa