Menorca ha reafirmat la seva aposta per una apicultura sostenible i de qualitat amb tres projectes reconeguts en certàmens internacionals que situen l’illa en el mapa europeu de la mel. Coincidint amb el Dia Internacional de les Abelles, dues iniciatives menorquines van estar seleccionades com a finalistes del prestigiós Golden Bee Award 2025, mentre que una tercera va ser guardonada amb una medalla d’or al prestigiós certamen London Honey Awards. Els apicultors Xec Gornès Moll (Mel d’Algaiarens) i Miquel Anglada Marquès (Mel i Untis), representant Menorca Regió Europea de Gastronomia 2022, van estar distingits pel jurat del Golden Bee Award, considerat l’”Òscar” de l’apicultura, per la seva tasca exemplar en la conservació de pol·linitzadors i el desenvolupament de pràctiques apícoles regeneratives i respectuoses amb el medi ambient. El comitè organitzador del Golden Bee Award va destacar l’arrelament territorial, la sostenibilitat i la capacitat divulgativa d’ambdós projectes, valorant-los com a exemples modèlics d’apicultura ecològica al servei de la biodiversitat i la gastronomia local.
Dos casos d’apicultura singulars
Xec Gornès, amb el seu projecte a la finca de Son Felip, defensa una apicultura regenerativa integrada dins un model agrícola diversificat i ecològic. Utilitzant tècniques tradicionals sense fum, segueix els cicles lunars i selecciona genèticament l’abella Apis mellifera iberiensis, resistent al paràsit varroa. A més, col·labora amb el Grup Ornitològic Balear (GOB) per apropar la importància dels pol·linitzadors a més de 250 escolars cada curs. La seva proposta uneix producció, educació i conservació.
Per la seva banda, Miquel Anglada aposta per una apicultura ètica i biodinàmica, sense tractaments químics, que observa i respecta els ritmes naturals de les abelles. Amb el seu programa “Apadrina un rusc”, obre les portes dels seus ruscs a la ciutadania, que pot seguir-ne l’evolució, rebre informació i productes, i participar en visites guiades. És un model que combina producció, sensibilització ambiental i acció col·lectiva.

Medalla d’Or a Londres per Dolçamar
El tercer reconeixement internacional ha arribat recentment per a la marca Dolçamar, de l’apicultor menorquí Antoni Anglada, que ha obtingut una Medalla d’Or als London Honey Awards 2025 amb la seva mel de romaní, elaborada amb abelles que visiten les flors del Lotus. El jurat britànic, que valora les mostres a cegues mitjançant un tast organolèptic, va destacar-ne el sabor i l’equilibri d’aquesta mel, que ja havia estat premiada en concursos nacionals com Mieladictos.
Bons pronòstics per enguany
Al marge dels reconeixements, els apicultors de Menorca esperen que enguany la collita sigui més bona que l’any passat gràcies a l’extraordinària floració que han tingut aquesta primavera i és que les pluges que han caigut a l’illa durant els mesos clau han donat com a resultat que les previsions siguin optimistes de cara a la collita d’enguany, que es preveu abundant tal com explica el seu president, Kike Andreu.