Balears Vadevi
Acció clau per evitar malvendre el peix local a Menorca

Menorca disposa des de principis d’any de la primera sala d’envasar productes pesquers d’àmbit col·lectiu que s’instal·la a l’illa. Es tracta d’una nova instal·lació ubicada a la Confraria de Pescadors de Ciutadella que vol donar resposta a la necessitat dels pescadors de poder envasar i congelar les seves captures quan hi ha excedents amb unes màximes garanties de qualitat i complint tots els requisits sanitaris.

L’objectiu no és congelar el producte, sinó poder disposar d’aquest servei quan hi ha puntes de captures i el mercat no les pot absorbir per tal de donar sortida quan hi ha demanda tal com ha explicat Andreu Bals, membre de la junta directiva de la Confraria de Pescadors de Ciutadella. “Malauradament, a l’estiu es consumeix molt peix congelat de fora de Menorca i el consumidor no n’és del tot conscient”, ha explicat Bals.

Amb aquesta instal·lació es podrà ajudar a fomentar el consum local i retornar la sobirania del preu al pescador. “Fins ara, quan hi havia aquests excedents, moltes vegades el pescador l’havia de malvendre. Llavors els preus els hi costava molt de tornar a recuperar el seu valor com  va passar en el seu moment amb la llagosta”, detalla Bals. El peix capturat a Menorca que no pugui ser consumit en el moment actual, es podrà guardar per més endavant, pensant en les èpoques de temporada alta i així garantir al consumidor que s’està oferint un producte local d’alta qualitat. Des del sector pesquer s’encarreguen de recordar que només el 20 % del peix que es consumeix a Menorca s’ha pescat aquí, una xifra que a Eivissa tan sols és del 8 %. 

Foto: Made in Menorca

Funcionament

La sala ja està en ple funcionament des de febrer i ara mateix al congelador ja s’hi troba emmagatzemat déntol, gamba i sípia capturada a aigües menorquines. La instal·lació està equipada amb taules per la manipulació del peix, màquines pesadores i d’envasat al buit a més d’etiquetatge. Compta amb un abatidor de fred ultracongelat que és capaç de congelar a menys 38 graus en un temps molt reduït, cosa que permet conferir una gran qualitat al producte final. El projecte  ha suposat una inversió de 120.000 euros dels quals ha pogut rebre una aportació de 92.856,02€ per part del Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP) i del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) a través de l’Associació Leader Illa de Menorca.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: vilatà gironí a maig 01, 2024 | 10:18
    vilatà gironí maig 01, 2024 | 10:18
    Mireu: a Cadaqués això ja ho feien fa molts anys; aleshores, amb el mitjans de transport de l'época, els era impossible comerecialitzar el peix que pescaven. I, aprofitant l'oli que els fornien les abundoses oliveras, feien peix en conserva; l'enllaunaven i així el venien. Un meu germà, que va treballar allà una temporada, m'explicava que una dona ja gran li va demanar estris de soldar per reparar un pot. Ell s'oferí a reparar-lo. "Que et penses que jo no se soldar, noi?" li digué. I agafà els estris i feu una soldadura perfecta. "Quan era jove jo treballava fent peix en conserva, per aixó sé soldar llaunes" explicà. Així de senzill.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa