Els formatges amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) Maó-Menorca han aconseguit fins a deu medalles en la 36a edició del concurs internacional World Cheese Awards 2024-25 celebrat fa uns dies a Portugal on hi han participat més de 4.800 formatges de tot el món que han estat avaluats per un jurat format per més de 250 experts.
Dels deu premis menorquins, tres han estat per formatges DOP Mahón-Menorca i set més, per formatges artesans amb DOP de Menorca. Dalt del podi s’hi han situat els formatges Torralba, que ha aconseguit el superor amb el seu curat. Formatges Quintana i Son Vives s’han endut la medalla de plata pels seus semicurats i curats respectivament. En categoria de bronze, Coinga, Quintana, Subaida i Son Piris han brillat amb els seus tendres, curats i anyencs. El World Cheese Awards és un concurs mundial que reuneix des de fa dècades a jutges de tots els territoris que avaluen més de 4.000 tipus de formatges d’una quarantena de països. L’any vinent el concurs tindrà lloc a Suïssa.

Vuitanta anys de tradició familiar amb formatges Torralba
Cada any més de 80.000 formatges passen pels assecadors de la família Cardona a Alaior, que porta més de vuitanta anys de tradició familiar. La quarta generació, encapçalada per Corina Cardona ja s’està preparant per poder agafar el relleu al seu pare, Nicolau Cardona Enrich, el darrer madurador de formatges que queda dins del municipi. Els formatges Torralba mantenen una elaboració amb llet crua de vaca acabada de munyir, seguint de forma fidel el mètode tradicional i artesanal que s’ha anat utilitzant des de fa dècades. A més embossen la quallada una a una mitjançant draps de cotó. Aquest seguiment meticulós que duen a terme de tot el procés d’elaboració dona com a resultat que acabin rebent unes 250 tones de formatge cada any.
Cada dilluns s’encarreguen de recollir les peces fetes aquella setmana pels pagesos per traslladar-les a les seves instal·lacions on es durà a terme la maduració. Disposen d’assecadors naturals a temperatura ambient i quatre càmeres de maduració controlada. A Torralba elaboren dos tipus de formatge: un semicurat que té un procés de maduració de 2 a 5 mesos i un curat de més de 5 mesos de maduració, que està classificat entre els millors del món. De fet, fa anys que participen en el World Cheese Awards i l’any 2013, ja van aconseguir la medalla d’or pel seu curat. Enguany, ho han tornat a aconseguir.