La capital catalana torna a ser aquests dies l’epicentre del món gastronòmic des de dilluns i fins dimecres amb Menorca present al Gastronòmic Fòrum Barcelona, una edició mes i ja en van tres, en aquesta gran cita que enguany gira al voltant de la cuina responsable. A més, té l’objectiu de fer una feina rere els fogons que tingui en compte aspectes com la conciliació familiar, l’ecologia o la incorporació de les noves tecnologies a la gestió del dia a dia, entre d’altres. Hi participen més de 350 empreses i 130 ponents entre xefs, pastissers, sumillers i periodistes gastronòmics amb una agenda intensa d’activitats. El Consell Insular de Menorca, a través del seu departament d’Economia i Serveis Generals, disposa d’un estand al Pavelló 8 del recinte firal amb la presència de productes agroalimentaris de l’illa com el formatge, la ginebra, la sal o les ensaïmades, entre d’altres. És el tercer any que es dona suport per tal que els productors locals puguin disposar d’un aparador on poder presentar les seves novetats i generar sinèrgies, tot i que enguany s’ha passat de set a cinc productors. Les marques que hi són presents aquest 2024 són: Sal de Menorca, Destil·leries Xoriguer, Formatges Quintana, Licors Biniarbolla i Sa Sucreria.

Plats menorquins cuinats en directe
Amb l’objectiu de dinamitzar la presència menorquina, s’ha tornat a optar per la fórmula de convidar a diferents cuiners de l’illa per tal que puguin cuinar en directe i compartir els seus plats amb els milers de visitants que cada any passen per aquest esdeveniment. Enguany els protagonistes seran Jesús García, del restaurant Dos Camins de Ciutadella, que ha obert portes aquest estiu i que aquest dilluns ja ha pogut cuinar uns canelons de conill i dimecres prepararà una tortada d’ametlla. També hi serà Joan Salord del restaurant Es Pinzell de Ciutadella, amb una exhibició marinera d’uns calamars plens. I finalment Francesc Aguiló, que treballa al Restaurant Ca n’Aguedet que gestiona Caritas Menorca i que prepararà unes albergínies plenes i un moretum, un dels plats més antics que es coneixen de l’antiga Roma i que consta d’una crema de formatge amb herbes fresques que també forma part del receptari menorquí en forma de paté.
Artesania present
Els visitants que s’acostin a l’estand de Menorca, a més de la gastronomia, podran gaudir també de l’artesania i és que s’ha volgut aprofitar l’espai per fer una petita mostra de treballs manuals fets per artesans que formen part del paisatge illenc com són les barreres d’ullastre de l’arader Carlos Moll o també les típiques cadires menorquines conegudes com “coca rossa” de la fàbrica de Ca n’Anglada de Ciutadella.