La capital catalana tornarà a ser l’epicentre del món gastronòmic entre els dies 6 i 8 de novembre, i Menorca participarà per partida doble en aquesta gran cita que enguany girarà al voltant de la sostenibilitat, amb el paper transformador que el sector juga a la nostra societat a través del seu ofici.
L’edició d’enguany promet ser una de les més grans de la seva història amb més de 350 empreses expositores i 200 xefs, pastissers, sommeliers i experts en la matèria. El Consell Insular de Menorca, a través del seu departament d’Economia i Territori, ha reservat un estand dins el recinte on se celebrarà el Gastronòmic Fòrum Barcelona, en el qual tindrà presència destacada la producció agroalimentària de Menorca, com el formatge, l’oli, la mel, el vi o la ginebra, entre d’altres.
L’any passat ja va ser-hi present amb set productors que van comptar amb l’estalonament de la institució menorquina i un estand de 50 metres quadrats on es van donar a conèixer els productes locals a través de tastos i demostracions en les quals va participar també el jove xef menorquí Jose Maria Borràs. Enguany es repetirà la fórmula amb la presència de xefs destacats que faran demostracions culinàries i la participació en aquest cas de Licors Biniarbolla, la mel de Dolçamar, l’oli Pomodorro, el celler Torralba, Sa Sucreria, Bolets de Menorca i els formatges Sa Roqueta.

Declaració Ètica Menorca
Un dels plats forts de la presència insular al Gastronòmic Fòrum Barcelona serà, sens dubte, la lectura i presentació pública de la Declaració Ètica Menorca 2022 que va néixer de les conclusions del Congrés de Periodisme Gastronòmic celebrat a l’illa del 7 al 9 d’octubre de l’any passat. Un esdeveniment celebrat en el marc de Menorca com a Regió Gastronòmica Europea i que va reunir una vintena de ponents del panorama gastronòmic nacional com internacional que durant tres dies, van estar reflexionant en veu alta sobre l’estat actual del periodisme i l’escriptura gastronòmica, amb un potent exercici d’autocrítica en defensa de la professió.
Del treball fet durant la primera edició del Congrés es va acabar destil·lant una declaració signada per tots els seus participants i que serà la que es donarà a conèixer a Barcelona. Dos membres de l’Associació de Periodistes Gastronòmics de les Balears, entitat promotora del Congrés, l’investigador i escriptor Pep Pelfort del Centre d’Estudis Gastronòmics de Menorca i el periodista Andoni Sarriegi, seran els encarregats de fer-ne la lectura i obrir un debat amb els assistents.