Balears Vadevi
Menorca aconsegueix protegir els seus embotits més emblemàtics

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern Balear, ha aprovat definitivament incloure la carn-i-xulla i la sobrassada de Menorca, al Catàleg d’Aliments Tradicionals de les Balears. Tot just fa un mes que el Consell Executiu del Consell Insular, n’havia sol·licitat la inscripció per tal de conservar i promoure el patrimoni gastronòmic i cultural de l’illa i a la vegada, donar suport als petits productors locals i fomentar la seva sostenibilitat econòmica. Aquesta setmana el conseller Joan Simonet ha fet pública la seva inscripció en aquest catàleg on s’inclouen fins a 31 aliments típics i tradicionals de la nostra comunitat.  Com han recordat durant la presentació, per poder-se considerar aliments tradicionals han de ser produïts o elaborats d’una manera tradicional i diferenciada, o bé elaborats amb matèries primeres o ingredients propis de la zona i que li aportin unes característiques diferencials. A més, s’ha de poder acreditar una producció o elaboració i comercialització d’un mínim de trenta anys. Des del Consell de Menorca, s’havien elaborat les memòries justificatives per cadascun dels aliments on s’havien fet constar el nom de l’aliment i la descripció dels caràcters sensorials, físics o químics diferenciadors, la descripció del procés de producció o elaboració i l’acreditació històrica, la delimitació de la zona geogràfica del producte o elaboració i la importància socioeconòmica.

Embotits identitaris

La carn-i-xulla de Menorca és un embotit cru curat, elaborat amb carn i greix de porc molt apreciat a l’illa. La seva rellevància històrica ja apareix al llibre’Cocina señorial de Menorca, el recetario de los Salort de Ciutadella (1860-1917) del periodista ciutallenec Bep Al·lès. Al·lès suggereix que podria ser l’embotit més antic de l’illa, amb orígens que es remunten a l’època romana. Els elaboradors estimen que actualment Menorca té una producció anual de 55 tones i una facturació de 945.000 euros. Pel que fa a la sobrassada de Menorca, des del segle XVIII es documenten nombroses referències sobre la seva producció i consum. Aquestes evidències confirmen el seu arrelament a la cultura culinària de l’illa, on ha transcendit la seva funció original de conservació de carn per esdevenir un aliment essencial. De la sobrassada menorquina se n’estima una producció anual de 177 tones, amb una facturació de prop de 2,5 milions d’euros.

Imatge de la signatura del nou acord menorquí per protegir els seus embotits més emblemàtics / Cedida
Imatge de la signatura del nou acord menorquí per protegir els seus embotits més emblemàtics / Cedida

Preservar el patrimoni

La inclusió d’aquests dos nous aliments al Catàleg d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears respon a la necessitat de reconèixer i preservar el patrimoni agroalimentari específic de Menorca. En l’actualitat, la representació dels productes menorquins dins aquest catàleg és limitada i no reflecteix la realitat, la riquesa i diversitat del seu teixit agroalimentari. Al Catàleg només s’hi pot trobar el formatge Mahón-Menorca, el gin de Mahón, el Vi de la Terra Illa de Menorca, la tortada d’ametlla i l’Oli de Menorca, que és el darrer que s’ha incorporat.  “Un dels objectius principals del departament d’Economia és fomentar la producció i el consum local del producte agroalimentari de Menorca per tal de dinamitzar i potenciar l’economia local i els seus productors. Per aquests motius, s’està treballant per tal de distingir l’exclusivitat del producte originat a l’illa i fer-lo arribar sobretot al públic local, entenent que la promoció tindrà ressò a escala nacional”, ha explicat la consellera del departament, Maria Antònia Taltavull. En aquest sentit, tal com ha manifestat el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, “Suposa una primera passa perquè aquests dos productes puguin ser reconeguts amb la Indicació Geogràfica Protegida (IGP), si així ho demana el sector”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa