Des de fa sis anys, sa Cooperativa del Camp de Menorca compta amb un programa pioner a l’illa per a la promoció del producte local que porta per nom Viu el camp de Menorca i que va adreçada no només a visitants i turistes sinó també al públic local, que també s’interessa per conservar i mantenir les tradicions per tal que aquestes passin de pares a fills.
El passat dissabte, amb motiu de les festes de Sant Martí, van organitzar al Centre Artesanal d’Es Mercadal un taller gastronòmic gratuït adreçat a famílies on van elaborar una recepta típica de festes de poble com són els panets amb sobrassada.

“L’objectiu era promoure la recuperació d’aquestes receptes a casa i fomentar hàbits de consum saludable amb ingredients locals i naturals” explica Llucia Pons, responsable del programa de Sa Cooperativa del Camp. Pons explica que encara que no ho sembli, moltes costums de Menorca corren els risc de perdre’s i son precisament aquests tallers i aquestes activitats les que contribueixen a mantenir el testimoni. “Si els petits veuen com els pares fan les coses, llavors s’animen a voler-ho repetir a casa i això permet que es mantinguin vives” afirma.

Gent de casa
La majoria dels tallers que organitza Sa Cooperativa del Camp s’acostumen a fer amb gent de casa que està acostumada a fer receptes i en aquest cas, la protagonista de portar a terme l’activitat de dissabte va ser Lupe Pons, una ciutadellenca vinculada al camp de Menorca i que de manera planera i directa, va explicar a les famílies assistents tot el procés d’elaboració dels panets, des de l’inici amb la selecció d’ingredients per fer la pasta, tovar-la fins al temps de la cocció. A més, també es va aprofitar des de Sa Cooperativa del Camp per reivindicar els embotits populars menorquins com ho son la sobrassada però també el camot o la carn-i-xua com a aliments saludables, especialment davants d’aquells que son processats i que moltes vegades acaben als panets dels més petits tal com reconeix Llucia Pons.

300 activitats l’any
El programa “Viu el camp de Menorca” cada any promou unes 300 accions que van des de les visites guiades, els tasts sensorials, les experiències gastronòmiques, els tallers interdisciplinaris, però també projectes d’anàlisi de consum de producte local, de promoció de producte o de formació. De fet, durant aquest l’estiu tenen previst una vintena d’activitats al Centre Artesanal de Menorca d’Es Mercadal que aniran des d’un sobre formatge fresc, un tast sensorial d’embotits de Menorca, un taller de vegetals comestibles, un d’espart amb el mestre artesà Magí Bonet, entre molts d’altres.