La verema d’enguany a Menorca ha deixat molt bona sensació entre els cellers després que la majoria d’ells, hagin ja pogut acabar amb la collita de les varietats blanques com el muscat, el chardonnay o la malvasia, entre d’altres. Encara quedarà la segona part amb les tintes, però d’entrada, el balanç és positiu, amb menys quilos de raïm per cep que d’altres anys per, però, en canvi, amb un fruit que estava en condicions òptimes, un fet que assegura una millor qualitat del vi que s’obtingui. És el cas, per exemple de Torralbenc, on el seu responsable, César Palomino explica que una de les raons pels quals s’ha produït aquest descens de rendiment per hectàrea pot haver estat causat per diversos factors com els forts vents que han avortat el rem en determinats moments del seu creixement així com els tudons, que davant la recerca d’aliment, ataquen la vinya tot enduent-se els seus fruits.

A Torralbenc recullen onze varietats diferents i enguany han pogut anar fent el seu treball de manera compassada i sense ensurts. Per la seva part, el propietari de Sa Marjaleta a Ciutadella, Andreu Casanovas es mostrava també satisfet tot i la baixada de producció que també atribuïa a les altes temperatures. “L’any passat vam collir més raïm, però entenem que la vinya no pot ser tan regular. La calor també ha fet des de l’inici del cicle que s’hagi notat més del que és normal aquesta diferència en producció” manifestava. L’enòloga que assessora els cellers de Finca Santa Catalina, Hort de Sant Patrici i Celler Solano, també en feia el mateix diagnòstic. “En general, menys collita que l’any passat, però molt bona qualitat, això segur” afirmava Mercè Avellan. Finalment, Jordi Calvo, enòleg del celler Torralba de Ciutadella també es mostrava confiat pel bon resultat de la verema. “Ahir vam acabar de collir la malvasia i la garnatxa blanca i ara ens posarem pel rosat. La sensació és que enguany tenim més raïm que l’any passat de blanc i la qualitat és molt bona, amb bon grau, bona acidesa i bon estat sanitari. La previsió és que puguin sortir vins blancs més frescos” destacava.

Imatge dVinyes de Menorca durant la verema 2025 / Cedidae vinyes menorquines durant la verema 2025 / Cedida
Vinyes de Menorca durant la verema 2025 / Cedida

Avanç de verema

A Menorca actualment hi ha 13 productors de vi i unes 200 hectàrees plantades, 150 de les quals estan dedicades al Vi de la Terra Illa de Menorca. De llevant fins a ponent de l’illa, el comportament ha estat similar amb un avançament general provocat per les altes temperatures que ha sofert la vinya durant aquest darrer tram de la maduració. És el cas del celler Binifadet de Sant Lluís, que dia 11 d’agost va començar a veremar quan altres anys, no era fins a finals d’agost, coincidint amb les festes del municipi. “Nosaltres estem gairebé acabant de veremar, rematant els blancs aquesta mateixa setmana. Enguany s’ha avançat dues setmanes” comentava el seu propietari Lluís Anglès. L’any passat van poder collir 70.000 quilos i el recompte apuntava a unes xifres similars. Un altre dels cellers que el passat 2 d’agost també va fer verema va ser Son Cremat, on el muscat i el chardonnay es recollia en una jornada que cada any el celler converteix en una festa amb la participació d’amics i familiars. El seu propietari i actual president de l’Associació de Productors de Vi de Menorca, Joan Fullana confirmava l’excel·lent qualitat del rem recollit, tot i haver baixat la seva quantitat. “Feia anys que no em trobava amb un fruit tan sa i alliberat de plagues que ens acostumen a fer la guitza” detallava Fullana.    

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa