El mestre culinari Josep Borràs ha mort als 93 anys. Així ho ha publicat el diari de Menorca i se n’han fet ressò algunes personalitats del món de la restauració de l’illa. Borràs va aprendre l’ofici de la seva mare i fins al dia de la seva jubilació va regentar el restaurant familiar Rocamar, establiment mític situat en el Fonduco, enfront de l’Illa del Rei. A més, Borràs també va ser conegut per presidir durant anys l’associació de gastronomia i cultura de Fra Roger. El cuiner també té un lloc guardat dins la memòria històrica de Menorca, ja que ha estat l’autor de diversos llibres que han definit la restauració tradicional de l’illa.
“Ahir ens va deixar un dels grans mestres de la cuina menorquina tradicional”, escrivia en el seu compte d’Instagram, Bep Al·lès, periodista gastronòmic de les Illes Balears. Des del 1955 fins al 1995 va dirigir la cuina del Rocamar. El 1969, quan va ser clausurat l’hotel Sevilla, la família Borràs va concentrar tots els seus esforços en el Rocamar. Borràs havia estat reconegut per a molts com un dels pares de la cuina menorquina i fins i tot el novembre del 2016 l’associació Fra Roger va premiar la trajectòria del cuiner amb una cita gastronòmica en Sa Pedrera donis Pujol de Sant Lluís.
Autor de grans llibres
Tal com explica el diari de Menorca, Josep Borràs és autor de diversos llibres sobre gastronomia menorquina. Entre ells, La cuina dels menorquins i La millor cuina de Menorca. Aquest últim el va redactar amb el seu fill Damià Borràs, amb nombroses edicions; i La cuina de Menorca. Les millors receptes de la terra i la mar, editat el 2003. L’any següent, va fer el mateix exercici i va decidir tornar a publicar un altre llibre amb el seu fill que representava la versió del seu receptari insular sota el títol Menorca, l’illa més saborosa.