Coincidint amb la collita d’oli d’oliva d’enguany, Menorca ha inaugurat una nova tafona que s’ha convertit en la més gran i la més moderna de l’illa. Es tracta d’un molí de darrera generació capaç de moldre 500 quilos d’oliva cada hora, i que s’ha instal·lat a la finca de Morvedra Vell de Ferreries, on es produeix l’oli d’oliva verge extra Morvedra, que va ser premiat l’any 2018 a la Fira Biofach de Nuremberg com un dels deu millors olis del món.
El nou molí de fabricació italiana ha suposat una inversió de més de 200.000 euros i compta amb els darrers avenços tecnològics quant a refrigeració amb un equip de calor i fred tant per la trituradora com la batedora, així com sensors que permeten un control precís per l’elaboració d’oli d’oliva. Entre altres curiositats, permet eixugar les olives després de rentar-les i refredar-les o escalfar-les, en funció de la temperatura ambient, un factor molt important per no malmetre’n la producció. Les primeres proves que s’han fet han estat molt satisfactòries i la previsió és que per les seves prestacions, pugui arribar a convertir-se en un molí de referència per a molts dels productors.

Menorca compta actualment amb cinc tafones més d’una certa envergadura tal com explicava l’estudiós de l’oli de Menorca, Adolf Sintes en un article al Diari de Menorca. El de Pont Modorro a Maó, un dels majors productors d’oli amb 7.500 oliveres, el de Son Felip a Ciutadella, el de Sa Serreta de Biniancolla on hi ha una plantació de 4.000 oliveres i el de Sant Joan de Binissaida, inaugurat fa un parell d’anys.
Projecte en creixement
La història del projecte agrícola de Morvedra Vell per elaborar oli va començar l’any 2010, sis anys després que Enric Picanyol adquirís la finca. El 2015 van decidir dur a terme una producció integrada del cultiu i l’any 2017, van afegir un pas endavant per sembrar les oliveres en ecològic, amb la intuïció que calia dirigir els esforços a poder produir de manera diferent.
A les 2.300 oliveres que tenien fins ara plantades de diferents varietats amb les quals feien un oli d’oliva verge extra amb un cupatge de les varietats arbequina, picual i olivó, enguany s’hi han sumat 1.600 arbres més, cosa que els permetrà afegir un monovarietal més d’empeltre, la varietat tradicional de les Illes Balears.
Sens dubte el guardó aconseguit l’any passat a la fira més important del món de productes ecològics va suposar tot un estalonament per continuar invertint esforços a millorar dia a dia com ara ha passat amb la nova tafona. En seguirem sentint a parlar d’aquest projecte.