Si hi ha una bona oportunitat per tastar la cuina que es fa a l’Illa és durant els disset dies que dura la Mostra de Cuina Menorquina, un esdeveniment que cada any aconsegueix que una llarga llista de restaurants facin pinya per incloure en les seves cartes un exemple del receptari insular. La cita va encendre els seus fogons el passat 19 de setembre i s’allargarà fins al 5 d’octubre, amb la participació de 33 restaurants repartits per tota l’illa. L’acte inaugural de presentació va tenir lloc dimecres passat a l’hotel Amagatay Menorca d’Alaior, amb la presència de representants institucionals, patrocinadors, col·laboradors i cuiners, que van voler posar en relleu el valor d’aquest esdeveniment per a la gastronomia i per l’illa.
Aparador local
El president de Restauració Menorca i promotor de la cita, José Bosch, va remarcar que “aquest és el gran esdeveniment gastronòmic de Menorca, un aparador que valora la nostra cuina, el producte local i el talent dels restauradors”. Bosch també va subratllar el vessant empresarial de la cita. “El nostre objectiu és allargar la temporada, impulsar la desestacionalització i donar noves oportunitats de facturació als nostres associats després d’un any ple d’incerteses”. Bosch va voler agrair a tots els restaurants que s’han afegit enguany a la Mostra i va lamentar que per la banda de Maó, hi hagi molta menys participació respecte a altres municipis com Ciutadella, que és on més establiments s’han apuntat. A la presentació no hi van faltar cuiners com el jove Jose Maria Borràs, que avui dia representa un dels màxims exponents de la sàvia nova que està agafant el relleu. En aquest sentit, el mateix Borràs va prendre la paraula per apel·lar a la responsabilitat de les noves generacions amb el missatge que “hem de continuar la tasca dels grans cuiners menorquins d’abans i recuperar plats de tota la vida que s’estaven perdent”.

Els restaurants que hi participen enguany són Aquiara (Morvedra Nou), Dos Camins, Es Nàutic, Gastrobar Club Tenis Cala en Blanes, La Vall, Molí des Comte Asador, Pinzell Restaurant, Racó d’es Palau, S’Amarador, Sa Clarisa (Son Vell), Ses Voltes Espai Gastronòmic, Ulisses i Vermell (Son Vell) a Ciutadella; Miramar i Restaurant Maribel a Cala Blanca; Cape Nao (Melià Cala Galdana) i Es Barranc a Cala Galdana; Brisa (Son Ermità) i Loar Ferreries a Ferreries; Don Tomás i Villa Le Blanc Gran Melià a Santo Tomás; Ca n’Olga i Café Bistro Sol 32 a Es Mercadal; Sa Bouera des Golf a Son Parc; Cafè del Nord i Sa Fonda de Fornells a Fornells; Agroturisme Llucasaldent Gran, Amagatay i Torralbenc a Alaior, Cantina Illa del Rei i El Romero a Maó i Sa Paradeta d’en Doro i Sa Pedrera des Pujol a Sant Lluís.
Organització i col·laboradors
La Mostra és organitzada per Restauració Menorca i AgenciaCom, amb el patrocini principal de San Miguel. També compta amb el suport de la Fundació Foment del Turisme de Menorca, Destilerías Xoriguer, Trasmed, La Menorquina i el Queso Mahón-Menorca. A més, suma la col·laboració de més de vint institucions, entitats i mitjans, entre ells Visita Menorca, Sa Cooperativa del Camp, Fira Arrels, Made in Menorca, Fra Roger, Ashome i l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Balears.
