A ningú se li escapa que el vi fet a Menorca ha evolucionat significativament en els darrers 20 anys, passant d’un estil que imitava les regions vinícoles clàssiques com Rioja o Ribera del Duero a un de més propi i definit. Actualment, els productors menorquins s’esforcen per elaborar vins d’alta qualitat, estables i amb un estil distintiu que comença a generar una identitat pròpia dins del món gastronòmic que el consumidor comença a saber apreciar. És el cas de Binifadet, un dels cellers amb més recorregut dins l’illa que porta un llarg camí dins del món vitivinícola amb una inquietud constant per donar valor qualitatiu a tot el que fa amb una dotzena de vins sota el seu paraigua.

Si fa tot just un any estrenaven una nova gamma de vins no inclosos dins la Indicació Geogràfica Protegida amb la idea de continuar innovant i diferenciar-se, enguany el celler de Sant Lluís ho ha tornat a fer amb el Foraster, un blanc on s’incorpora el giró ros, una varietat autòctona conreada tradicionalment a Mallorca. Junt amb la garnatxa blanca donen com a resultat un vi fresc i mineral molt mediterrani amb sensacions de fruita blanca madura i volum en boca. Un nou vi sota el segell Binifadet que no s’assembla a cap dels que fins ara havien fet mai i que obre una nova porta a l’experimentació, malgrat que no pot ser etiquetat com a vi de Menorca perquè està fora dels paràmetres reglamentaris de la IGP.

El Foraster, el vi menorquí del celler Binifadet / Cedida
El Foraster, el vi menorquí del celler Binifadet / Cedida

Producció limitada

Del Foraster s’han fet poc més de 1.700 ampolles amb una primera edició que està a la venda des d’aquest any en què han volgut experimentar de manera separada amb la fermentació dins barrica, buscant potenciar les característiques de cada raïm. “Creiem que la incorporació del giró ros i l’experimentació amb el Foraster, ens obren un nou camí, ampliant les possibilitats i oferint noves sensacions al consumidor” explica Lluís Anglès, màxim responsable del celler. “És una aposta per la innovació, sense perdre de vista la importància del marès i del clima de l’illa, reforçant la idea que el vi menorquí està en constant evolució, buscant la seva pròpia identitat i sorprenent amb propostes úniques” detalla.

“El nostre objectiu és poder elaborar vins agradables de beure, que expressin l’essència de l’illa i no només buscar medalles en concursos. Es tracta de trobar l’equilibri entre la tradició i la innovació, creant vins que siguin alhora accessibles i memorables” comenta. Tal com explica Anglès, tot i que són conscients que els vins blancs i rosats menorquins han rebut un gran reconeixement, els vins negres a Menorca encara busquen la seva pròpia identitat. “Creiem que la incorporació de varietats autòctones com el giró ros, podrien ser la clau per a crear un vi negre menorquí únic i sorprenent. Experimentar amb aquestes varietats, tant dins com fora de la barrica, ens permet explorar nous camins i desenvolupar un estil que reflecteixi veritablement el territori de Menorca. Veurem fins on podem arribar” conclou.

Més notícies
Un bon aguiat com aquest arròs amb col i llom de porc negre, amb un vi de la terra fet de Callet i Fogoneu/Rafel Juan Orell
Arròs amb col i ‘Indiot’, Callet i Fogoneu elaborats per 4 Kilos Vinícola
La recepta prové de can Rafel Juan Orell, que fa també la descripció del vi
Imatge dels Panettones que fa Tolo Sintes a Menorca / Cedida
Els panettones també conquereixen Menorca 
El mestre pastisser artesà Tolo Sintes elabora els seus famosos Tolottones al seu obrador de Maó des de fa una dècada amb massa mare i trenta-sis hores de preparació
El consum de licors tradicionals està en retrocés i el sector dels elaboradors es prepara per canviar la tendència/CAIB
Herbes i Palo de Mallorca: noves estratègies per mantenir el mercat
La caiguda del consum dels espirituosos tradicionals obliga els licoristes a plantejar-se el futur
Des de 2017 enterrar el vi a Son Vell s'ha convertit en tradició/Gori Vicens
El vi que torna a la vinya on va néixer
La família Sureda de Son Vell desenterra 400 botelles, enmig d'una festa que ja és tradició

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa