A ningú se li escapa que el vi fet a Menorca ha evolucionat significativament en els darrers 20 anys, passant d’un estil que imitava les regions vinícoles clàssiques com Rioja o Ribera del Duero a un de més propi i definit. Actualment, els productors menorquins s’esforcen per elaborar vins d’alta qualitat, estables i amb un estil distintiu que comença a generar una identitat pròpia dins del món gastronòmic que el consumidor comença a saber apreciar. És el cas de Binifadet, un dels cellers amb més recorregut dins l’illa que porta un llarg camí dins del món vitivinícola amb una inquietud constant per donar valor qualitatiu a tot el que fa amb una dotzena de vins sota el seu paraigua.
Si fa tot just un any estrenaven una nova gamma de vins no inclosos dins la Indicació Geogràfica Protegida amb la idea de continuar innovant i diferenciar-se, enguany el celler de Sant Lluís ho ha tornat a fer amb el Foraster, un blanc on s’incorpora el giró ros, una varietat autòctona conreada tradicionalment a Mallorca. Junt amb la garnatxa blanca donen com a resultat un vi fresc i mineral molt mediterrani amb sensacions de fruita blanca madura i volum en boca. Un nou vi sota el segell Binifadet que no s’assembla a cap dels que fins ara havien fet mai i que obre una nova porta a l’experimentació, malgrat que no pot ser etiquetat com a vi de Menorca perquè està fora dels paràmetres reglamentaris de la IGP.

Producció limitada
Del Foraster s’han fet poc més de 1.700 ampolles amb una primera edició que està a la venda des d’aquest any en què han volgut experimentar de manera separada amb la fermentació dins barrica, buscant potenciar les característiques de cada raïm. “Creiem que la incorporació del giró ros i l’experimentació amb el Foraster, ens obren un nou camí, ampliant les possibilitats i oferint noves sensacions al consumidor” explica Lluís Anglès, màxim responsable del celler. “És una aposta per la innovació, sense perdre de vista la importància del marès i del clima de l’illa, reforçant la idea que el vi menorquí està en constant evolució, buscant la seva pròpia identitat i sorprenent amb propostes úniques” detalla.
“El nostre objectiu és poder elaborar vins agradables de beure, que expressin l’essència de l’illa i no només buscar medalles en concursos. Es tracta de trobar l’equilibri entre la tradició i la innovació, creant vins que siguin alhora accessibles i memorables” comenta. Tal com explica Anglès, tot i que són conscients que els vins blancs i rosats menorquins han rebut un gran reconeixement, els vins negres a Menorca encara busquen la seva pròpia identitat. “Creiem que la incorporació de varietats autòctones com el giró ros, podrien ser la clau per a crear un vi negre menorquí únic i sorprenent. Experimentar amb aquestes varietats, tant dins com fora de la barrica, ens permet explorar nous camins i desenvolupar un estil que reflecteixi veritablement el territori de Menorca. Veurem fins on podem arribar” conclou.