Les varietats locals formen part de la tradició agrària d’un territori com una herència que cal preservar dins el patrimoni cultural i culinari que cal ser valorat i conservat. Menorca compta amb unes cent cinquanta, catalogades als registres dels projectes de conservació dels principals estudis de referència, però les prospeccions que es continuen realitzant estan permetent sumar-ne algunes més. La cadena que requereix aquesta tasca és complexa i necessita un compromís de tota la societat, des dels mateixos consumidors a les associacions i entitats, treballant conjuntament per tal de contribuir, cadascuna des del seu àmbit d’actuació, a la seva conservació.
Campanya
La plataforma de promoció del producte local de l’Observatori Socioambiental de l’Institut d’Estudis Menorquins, Agroxerxa i l’Associació de Productors d’Agricultura i Ramaderia Ecològica (APAEM) han llençat aquest mes d’octubre una nova campanya per divulgar i donar visibilitat a la importància de conservar aquestes varietats locals, posant el focus cada mes en una varietat local de temporada i organitzant diferents activitats dirigides a fer possible conservar, sembrar, consumir i difondre aquestes varietats. La campanya també anirà acompanyada d’un vídeo que explicarà dites de les varietats locals, amb l’objectiu de destacar també la importància d’aquestes varietats locals com a part de la riquesa del patrimoni agrícola menorquí i d’una biodiversitat cultivada que necessita ser valorada i conservada.

Xerrada sobre melons amb tast
Aquest mes de novembre tindrà lloc la primera d’aquestes activitats a l’Aula de Cuina de la Cooperativa San Crispín d’Alaior. Es tracta d’una xerrada que inclourà el tast de les diferents varietats de melons que trobem a Menorca i que comptarà amb la participació per part del botànic Pere Fraga, que abordarà aspectes com la seva història, les diferents castes existents, els seus usos tradicionals i la conservació de fins a 26 varietats de melons que es troben als cultius de Menorca. Els assistents a aquesta activitat, a més, podran fer el tast d’un plat que serà proposat per la cuinera Silvia Anglada del Tast de na Silvia.