Balears Vadevi
Nova campanya per fomentar la conservació i el consum de varietat locals

Les varietats locals formen part de la tradició agrària d’un territori com una herència que cal preservar dins el patrimoni cultural i culinari que cal ser valorat i conservat. Menorca compta amb unes cent cinquanta, catalogades als registres dels projectes de conservació dels principals estudis de referència, però les prospeccions que es continuen realitzant estan permetent sumar-ne algunes més. La cadena que requereix aquesta tasca és complexa i necessita un compromís de tota la societat, des dels mateixos consumidors a les associacions i entitats, treballant conjuntament per tal de contribuir, cadascuna des del seu àmbit d’actuació, a la seva conservació. 

Campanya

La plataforma de promoció del producte local de l’Observatori Socioambiental de l’Institut d’Estudis Menorquins, Agroxerxa i l’Associació de Productors d’Agricultura i Ramaderia Ecològica (APAEM) han llençat aquest mes d’octubre una nova campanya per divulgar i donar visibilitat a la importància de conservar aquestes varietats locals, posant el focus cada mes en una varietat local de temporada i organitzant diferents activitats dirigides a fer possible conservar, sembrar, consumir i difondre aquestes varietats. La campanya també anirà acompanyada d’un vídeo que explicarà dites de les varietats locals, amb l’objectiu de destacar també la importància d’aquestes varietats locals com a part de la riquesa del patrimoni agrícola menorquí i d’una biodiversitat cultivada que necessita ser valorada i conservada. 

Banc de llavors autòctones de Menorca / Cedida
Banc de llavors autòctones de Menorca / Cedida

Xerrada sobre melons amb tast

Aquest mes de novembre tindrà lloc la primera d’aquestes activitats a l’Aula de Cuina de la Cooperativa San Crispín d’Alaior. Es tracta d’una xerrada que inclourà el tast de les diferents varietats de melons que trobem a Menorca i que comptarà amb la participació per part del botànic Pere Fraga, que abordarà aspectes com la seva història, les diferents castes existents, els seus usos tradicionals i la conservació de fins a 26 varietats de melons que es troben als cultius de Menorca. Els assistents a aquesta activitat, a més, podran fer el tast d’un plat que serà proposat per la cuinera Silvia Anglada del Tast de na Silvia. 

Més notícies
Benito Torres i Santiago Herrera, guanyadors del campionat amb Koldo Royo, president d'Ascaib, i la consellera Pilar Amate/ASCAIB
Benito Torres, de Can Simoneta, s’enduu el Campionat de Cuina Vegana 2024
La seva proposta, un taco verd, de bolets de temporada, i una flor de blat de moro amb taronja i oli d'oliva, va ser la guanyadora de la competició.
Imatge de la tapa del bar Can Verdal / Cedida
61 establiments mallorquins participen en l’edició de “De tapes amb Rosa Blanca”
Els restaurants i bars ofereixen als assistents una tapa de creació pròpia amb una cervesa Rosa Blanca per un total de 4,50 euros del 7 al 17 de novembre
El Casal Balaguer va ser l'escenari de la presentació de la 9a edició del Raïm Wine Fest que serà dissabte al Parc de la Mar de Palma/VTM
39 cellers i més de 100 referències de vi al Raïm Wine Fest de Palma
Dissabte 16, al Parc de la Mar, hi haurà també un cartell musical de luxe i les creacions de tres parelles úniques de sommeliers i cuiners
Oliva crua, com agrada a l'autor de la recepta, 'envidriada'/RJO
És temps de preparar olives
Senceres o trencades, cada família té la seva recepta i aquesta és de Rafel Juan Orell

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa