Menorca tornarà a viure un cap de setmana dedicat a la seva ovella autòctona, una raça rústica i ben adaptada al medi que forma part del paisatge i de la cultura de l’illa. La Fira de l’Ovella Autòctona de Menorca, organitzada per l’Associació de l’Ovella de Raça Autòctona de Menorca, arriba a una nova edició a Es Mercadal amb la voluntat de continuar promovent el consum de carn i productes derivats d’aquesta raça, alhora que es reforça el vincle entre el sector primari i la ciutadania. Durant l’esdeveniment, que s’ha consolidat com una cita anual imprescindible per a ramaders, productors i públic general, tindrà lloc el Concurs Morfològic, amb la participació de 13 explotacions i més de 70 animals, que mostraran les millors característiques de la raça. El programa d’activitats també inclou el IV Concurs de Pastoreig, el IV Concurs de Formatjades –una proposta que connecta la gastronomia popular amb el producte local– i un taller dedicat a la llana, que vol recuperar el valor artesanal d’aquest material sovint infravalorat. Fa poc publicàvem un article a Balears Vadevi sobre els diferents usos que s’estan intentant buscar a la llana made in Menorca.
Una raça singular i en perill
L’ovella menorquina és una raça catalogada com a en perill d’extinció, amb només 4.194 reproductors inscrits en el llibre genealògic, repartits entre 81 explotacions de l’illa. Malgrat aquestes xifres modestes, l’animal presenta una elevada adaptabilitat al medi, i és valorada per la seva precocitat, fertilitat i resistència, qualitats que la fan especialment apta per a una ramaderia sostenible i lligada al territori. “La raça s’ha mantingut sorprenentment pura gràcies a la insularitat, que n’ha protegit la genètica al llarg del temps”, explica Maria Antònia Taltavull, consellera d’Economia i Serveis Generals del Consell Insular de Menorca, que enguany han aportat 6.000 euros a l’entitat que organitza l’esdeveniment. “Per això, la seva promoció és essencial no només des d’una perspectiva patrimonial, sinó també com a motor econòmic per a moltes famílies de l’illa. És una raça amb producció mixta, lletera i càrnia, que ofereix productes de gran qualitat”.

Una fira amb vocació divulgativa
Més enllà de l’aspecte professional i tècnic, la Fira té una clara voluntat pedagògica. A través de concursos, demostracions i activitats familiars, l’objectiu és acostar el món ramader a la població, especialment a les noves generacions, i fomentar un consum més conscient i responsable. En un moment en què la sobirania alimentària, la lluita contra el despoblament rural i la preservació del paisatge són temes centrals, la Fira esdevé una eina potent per visibilitzar la feina silenciosa del sector primari. La cita, que es repeteix des de fa més de quinze anys, és també una oportunitat per reivindicar el valor del producte local davant l’allau de productes d’origen incert que arriben a les prestatgeries. “Consumir carn d’ovella menorquina és apostar per un model més sostenible, per una economia arrelada al territori i per una cuina amb identitat”, afirmen des de l’organització. Amb un peu en la tradició i un altre en la innovació, la Fira de l’Ovella Autòctona de Menorca continua sent una expressió viva del compromís de l’illa amb la seva terra, els seus animals i la seva gent.