La família vinícola menorquina està d’enhorabona amb la presentació en societat d’un nou celler que fa pocs dies s’ha donat a conèixer després de gairebé set anys treballant portes endins, on s’ha regenerat el terreny i s’han recuperat gairebé cinc mil metres lineals de paret seca.
Situat al camí que porta a la icònica platja de Macarella, es tracta d’una finca de 200 hectàrees que ha estat llogada per cent anys a uns inversors francesos de capital d’origen familiar, amb l’ambiciós objectiu de poder elaborar el millor vi que sigui possible rere el qual hi haurà una inversió de deu milions d’euros. Un projecte, però, amb fort accent Penedès, ja que està liderat des d’aquest mes de juliol pel qui va ser durant més de 20 anys director nacional de Bodegas Torres, Alejandro Feu i al seu costat com a director tècnic i enòleg, Jordi Calvo, que als Premis Vinari de 2019 recollia el premi d’or per La Romana 2017 del celler de Subirats Can Bas.
Feu i Calvo disposaran d’un equip de nou persones a camp per treballar les 23 hectàrees que s’hi han plantat i que per dimensions, situen a Torralba de Ciutadella com el celler més gran de l’illa amb un potencial de producció de 700.000 hectolitres, el que els farà superar les 100.000 ampolles.

Varietats
La gran innovació del nou celler quant a varietats plantades i que suposa una innovació des del punt de vista insular és l’aposta que han fet per la garnatxa, una varietat que no està inclosa dins la Indicació Geogràfica Protegida Vi de la Terra Illa de Menorca, però amb que esperen aconseguir que l’òrgan regulador l’acabi acceptant gràcies a la qualitat demostrada.
Garnatxa blanca i negra a les quals també acompanyaran la malvasia, la monestrell i la cabernet sauvignon, en una plantació en vas que s’ha fet en secà sense reg per ser sostenible d’acord amb el cicle de l’aigua i el caràcter rnatural de Menorca. A escala de camp han explicat que treballaran una viticultura de mínima intervenció emprant la coberta vegetal pel control del sòl i la planta i també d’animals que amb la seva pastura poden ajudar a l’equilibri natural de l’espai.
El projecte també preveu la construcció d’un allotjament rural de 12 habitacions que serveixi com a complement del negoci i que s’explotarà principalment per acollir grups o reunions d’empresa. Actualment, el projecte encara no disposa de celler on elaborar els seus vins, ja que encara està pendent de l’informe favorable per part dels tècnics de Medi Ambient del Govern Balear, i per això de manera circumstancial, la producció s’està portant a terme al municipi de Ferreries en una nau industrial.

Dos nous vins
Pel que fa als vins, Torralba ha volgut que la darrera edició del Gastronomic Forum Barcelona fos el lloc on donar a conèixer els seus dos primers en el marc de l’estand de productes de Menorca que el Departament d’Economia del Consell Insular va disposar durant l’esdeveniment.
Es tracta de l’Alba Rosé 2022 i l’Alba Negra 2022. El primer d’ells, un monovarietal de monestrell sense maceració i fermentat en dipòsit d’acer inoxidable durant dues setmanes amb una criança sobre lies fines durant sis mesos i el segon, un cupatge de monestrell i cabernet sauvignon elaborat amb el mateix sistema.
Dos vins amb fort accent gastronòmic que serveixen de carta de presentació del nou celler i dels que tan sols s’han produït unes 7000 ampolles amb la vista posada l’any vinent, a partir del que haurà estat la verema d’enguany on esperen arribar a les 25.000.
En aquest sentit, des de Torralba ja han anunciat el llançament de tres nous vins per 2023 que tindran com a protagonistes dos blancs amb la malvasia, per una banda, i la garnatxa blanca per l’altre, a més d’un negre de garnatxa negra. De cara a l’any vinent està previst que facin una presentació a Menorca de tots els seus vins, ja que el mercat principal serà el consum interior en temporada alta.