Menorca tanca la temporada alta turística amb un octubre carregat de sabors. Tres esdeveniments coincideixen al calendari per situar l’illa al mapa gastronòmic de la tardor. D’una banda, una conferència dedicada al vermut amb un dels referents destil·ladors del sector com Josep Maria Natta. D’altra banda les Jornades Gastronòmiques de Vedella Vermella Menorquina, que arriben a la seva setena edició amb la participació de 14 restaurants repartits en set municipis. El tercer plat fort serà Fira del Formatge Mahón-Menorca, que celebrarà la seva quarta edició del 17 al 19 d’octubre a la plaça de s’Esplanada de Maó.
El vermut, protagonista cultural
El calendari gastronòmic d’octubre s’inaugura aquest divendres amb la conferència “Passat, present i futur del vermut”, que tindrà lloc aquest divendres 10 d’octubre a les 20.00 hores al Casino 17 de Gener de Ciutadella . La sessió anirà a càrrec de Josep Maria Natta, reconegut mestre destil·lador amb més de tres dècades d’experiència, i culminarà amb un tast del vermut Ca Sa Miss, elaboració artesanal que ha rebut el reconeixement de crítics i sommeliers internacionals. Durant la conferència, el mestre destil·lador oferirà un recorregut pel passat, present i futur del vermut, des dels seus orígens com a beguda medicinal fins a les noves tendències que marquen el seu ressorgiment com a producte gourmet. També compartirà anècdotes i experiències professionals en el desenvolupament de vermut i dels vermuts d’autor, una demanda de cada cop més freqüent per establiments de renom.
La Vermella Menorquina, a taula
Del 10 al 12 i del 17 al 19 d’octubre, es posaran en marxa les Jornades Gastronòmiques de Vedella Vermella Menorquina, organitzades per l’Associació de Cafeteries, Bars i Restaurants de PIME Menorca juntament amb l’Associació de Ramaders de Raça Bovina de Menorca. Un total de 14 restaurants de Ciutadella, Ferreries, es Mercadal, Fornells, es Migjorn, Maó i Sant Lluís oferiran menús i plats especials elaborats amb carn de la raça autòctona, reconeguda amb segell de qualitat en les versions Vermella Menorquina i Vermella Menorquina Eco. Entre els participants hi trobarem clàssics com Café Balear, Sa Pedrera des Pujol o l’Hotel Jeni, juntament amb altres establiments que s’han mantingut fidels a l’esdeveniment des de la seva estrena el 2019. Els menús complets es poden consultar a www.gastronomiamenorca.es, i les reserves s’han de fer directament amb cada restaurant.

La festa del formatge a Maó
El proper cap de setmana, la Fira del Formatge Mahón-Menorca transformarà el cor de Maó en un autèntic aparador gastronòmic, amb més de trenta expositors entre productors locals i zones formatgeres convidades. El programa combina degustacions, showcookings i activitats familiars, destacant l’estrena del FormatJazz , una fusió de jazz i tast de formatges europeus conduïda per l’expert Enric Canut, així com les propostes culinàries del jove xef menorquí Joan Taltavull, l’historiador gastronòmic Pep Pelfort i la cuinera Rosa Rotger, amb receptes que viatjaran des de Roma fins al segle XVIII. La fira també inclourà música en directe amb grups locals, passacarrers amb gegants, tallers infantils i una mostra de vaques i ovelles menorquines que reforcen el vincle entre el producte i el camp. El mateix cap de setmana tindrà lloc la 24ena edició de la Volta Cicloturista Internacional a Menorca que portarà més de 200 participants i que serviran per donar encara més ambient al centre de la ciutat.
