Balears Vadevi
Passa decisiva per aconseguir l’IGP per l’oli de Menorca

Els productors d’oli de Menorca han rebut una gran notícia aquesta setmana amb la publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears, de la resolució favorable per part de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern Balear, per tal que Oli de Menorca s’inscrigui al Registre Comunitari de Denominacions d’Origen Protegides i Indicacions Geogràfiques Protegides.

Fa temps que l’Associació Oli de Menorca està promovent aquesta declaració de l’IGP per l’oli que es produeix a l’illa, amb l’objectiu que es pugui identificar clarament la seva procedència, ja que si no, no podien emprar-ho a l’etiquetatge.

Amb aquesta resolució administrativa favorable a nivell comunitat autònoma ara es podrà remetre al Ministeri d’Agricultura per tal que tramiti la sol·licitud davant la Comissió Europea a Brussel·les. “Encara no hem arribat al final del camí, però estem contents perquè tenir aquesta primera aprovació, permet que el nostre país faci la petició a la Comissió Europea, que és qui finalment ho haurà d’aprovar i inscriure”, ha explicat el president de l’Associació Oli de Menorca, Josep Maria Quintana.

Garantia de qualitat

Al costat de la tradició del sector formatger i vitivinícola que privilegia Menorca, que compta des de fa temps amb una Denominació d’Origen Mahón Menorca i una Indicació Geogràfica Protegida Vi de la Terra Illa de Menorca respectivament, s’ha sumat amb força aquests temps la producció d’oli d’oliva.

El 2017 el nombre d’oliveres s’havia incrementat un 20% i el nombre d’explotacions també havia crescut en la mateixa proporció i és que any rere any, l’oli que s’elabora a Menorca agafa més volada a causa de l’interès creixent per recuperar-ne la seva producció a l’illa com una manera alternativa de cercar la viabilitat de les explotacions agràries.

Prova d’això ha estat tant l’augment de plantacions d’olivar com també de nombre de tafones que s’han obert. Un oli d’oliva de gran qualitat que es fa amb les varietats d’arbequina, empeltre,koroneiki i picual, destacant per tenir un índex d’acidesa i de peròxids baix, a més d’impregnar-se d’unes característiques molt particulars que venen determinades pels sòls, la climatologia o l’elevada mineralització, causada molt probablement per la sal marina.

Actualment, l’Associació d’Oli de Menorca està integrada per 17 socis que tenen plantades unes 12.600 oliveres que conformen un petit sector industrial productiu amb un gran potencial i que ja estan enduent-se els primers reconeixements com per exemple l’oli de Morvedra, que va ser escollit quart millor oli del món a la prestigiosa fira Biofach de Nuremberg l’any passat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa