Amb més de 10.000 milions de seguidors al seu canal de youtube, Julio Prieto és un veritable influencer del món del vi, un enginyer agrònom i enòleg que gràcies als seus coneixements i als seus dots de comunicació, s’ha convertit en tot un referent per a tothom que treballa la vinya. És per això que més d’una vintena de professionals del sector del vi de Menorca no es van voler perdre la jornada que va organitzar l’Associació d’Empresaris d’Explotacions Agrícoles (AGRAME) al celler Binitord de Ciutadella.

La formació es va fer a les intal·lacions del celler Binitord de Ciutadella | Foto: AGRAME

Dos dies on aquest navarrès establert a Osca, va dirigir un seminari teòric, però eminentment pràctic sobre bones pràctiques de la poda, fidel a aquella màxima que ell mateix prèdica del fet que el vi comença a l’origen. En aquest sentit, Julio Prieto es va centrar en el fet que els assistents poguessin reaprendre els mètodes de poda ancestrals i mil·lenaris que amb la progressiva industrialització del món del vi, s’han anat perdent pel camí.

“Els vaig intentar transmetre que calia recuperar les tècniques que han estat presents al llarg dels segles i que es basen a respectar el creixement de la planta per no ferir-la. És per això que el seminari tenia com títol la poda de respecte, perquè el que es tractava és de respectar aquest creixement”, explica Prieto.

A la primera sessió es van estar contextualitzant i argumentant els motius pels quals s’havia arribat a aquesta problemàtica d’una alta mortaldat de ceps per podes mal fetes que acabaven generant malalties a la fusta com la llesca. Al capvespre i tot l’endemà, en una segona jornada de treball, van traslladar-se amb els participants en les vinyes per fer demostracions pràctiques d’aquesta poda. “He marxat molt satisfet de Menorca perquè he vist a la majoria de viticultors molt receptius i amb ganes d’aprendre amb el repte que això comporta, ja que fer variar maneres de treballar de camp que estan interioritzades, no és fàcil” afegeix. Per la seva part, la secretaria d’AGRAME, Nuria Pons agraïa la resposta rebuda en aquesta iniciativa que ha tingut el suport de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural a través de FOGAIBA.

El curs va incloure alguna aplicació pràctica de l’aprenentatge | Foto: AGRAME

Satisfacció majoritària entre els assistents

Entre els assistents de cellers com Binifadet, Sa Marjaleta, Torralbenc hi havia interès per aprendre. En aquest sentit, una de les primeres interessades era na Clara Salord, responsable de Binitord que va ser la persona que va coordinar amb AGRAME la celebració de la jornada.

“En Julio és una persona que fa temps que segueixo a xarxes i pels seus vídeos perquè aporta informació pràctica i fàcil d’entendre. Nosaltres som un celler amb poc més de 20 anys de trajectòria i la poda que hem après a fer pensàvem que era la millor, però hem vist que anàvem equivocats. Tenir aquest ponent a Menorca ha estat un luxe“, comenta Salord. 

Un altre dels assistents que no es va voler perdre la sessió va ser Xavier Solano del celler Sa Forana de San Climent, que va sortir també entusiasmat de la sessió. “Teníem assimilat que la vinya és un cultiu centenari de generacions, però des de fa un temps, veiem com passats tan sols 20 anys des de la seva plantació, la mortaldat dels ceps anava in crescendo. Un dels principals motius que aquests dies s’han comentat és que els coneixements de poda s’han vist trastocats per la mecanització, deixant de banda els sistemes tradicionals en favor de formacions importades que treballen d’una altra manera”, explicava Solano.

El navarrès Julio Prieto va guiar la formació | Foto: AGRAME

“Recuperar sistemes de podes tradicionals i respectuosos com ens ha explicat en Julio penso que pot ser positiu”, afegia. A les Balears es fa servir un sistema tradicional antic que es diu ull mira tall i es tracta d’una poda en la qual es talla el sarment més allunyat del braç anomenat “sobrecoll” i es talla el sarment inferior deixant 2 o 3 rovells tenint en compte que l’últim ull miri el tall del sarment superior. Aquest sistema s’aplica cada any fent que no es talli el recorregut de la saba i els polzes pugin formant una espiral. Això no és nou, però en molts casos, ho hem deixat de fer i toca recuperar-ho”, conclou Solano.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa