Una petita explotació agrària de Menorca ha estat escollida com un dels millors exemples a escala nacional en matèria de sostenibilitat. Es tracta de Santo Domingo, una finca situada al municipi de Sant Lluís, a mig camí de la platja de Punta Prima que destaca per ser autosuficient energèticament i aplicar tècniques d’agricultura ecològica i regenerativa. La finca, gestionada per la família Riudavets, combina la producció de verdures de temporada amb la distribució directa a través de la seva pròpia botiga, menjadors escolars i comerços de proximitat. A més, impulsa iniciatives per reduir el malbaratament alimentari i fomentar el consum conscient. El BBVA l’ha premiat a la sisena edició d’aquests guardons que destaquen iniciatives que impulsen models de producció responsables, generen oportunitats econòmiques al territori, protegeixen l’entorn natural i contribueixen a la vida i activitat dels pobles. En aquest sentit, Santo Domingo SC és un bon exemple de com l’emprenedoria agroalimentària contribueix a transformar el medi rural des d’una mirada sostenible, innovadora i profundament arrelada al territori.
Model rendible i regeneratiu
Sense fer soroll, però amb feina i decisió, la Finca Santo Domingo ha esdevingut un referent en agricultura ecològica i regenerativa a Menorca. Aquesta explotació familiar va començar l’any 2014 amb la recuperació d’una finca de 15.000 m² prop de Punta Prima, apostant per la producció de fruites i verdures ecològiques de temporada i varietats locals. Fa tres anys, van fer un pas més i van adoptar l’horta regenerativa amb cultiu en bancals permanents, una tècnica que utilitza compost i evita llaurar la terra, afavorint la vida microbiana del sòl, millorant la retenció d’aigua i reduint les males herbes. Aquesta metodologia incrementa notablement la productivitat per metre quadrat i permet fer més collites l’any. A més, els residus vegetals es reutilitzen per fer compost.

Actualment, la finca compta amb 42 bancals on conreen una gran varietat de productes de tota mena, des de bledes, pastanagues, enciams, col kale, fonoll, raves o herbes aromàtiques, entre d’altres. Tal com explica el seu responsable, Sergi Riudavets, comercialitzen directament a la finca, per encàrrec, i a través de botigues i restaurants locals durant tot l’any. També han iniciat recentment una línia pròpia de microgerminats ecològics i enciams envasats en bosses compostables que està funcionant molt bé. La seva aposta innovadora ja ha estat reconeguda en el passat amb el Premi Emprèn Rural 2023 atorgat pel programa Leader i Caixabank. Un exemple de com el camp pot ser rendible, sostenible i compromès amb el territori. Ara ha recollit un nou guardó i segur que en vindran més.