Per tercera vegada consecutiva, l’Associació de Productors d’Oli de Menorca ha previst la celebració d’un acte de presentació de la producció d’oli d’enguany que tindrà lloc el dimecres, 8 de novembre i on es donaran a conèixer els fruits de la collita i molta que en aquests moments s’està produint a les diferents finques menorquines.
La previsió és que enguany sigui una bona collita, tot i que es fa difícil aproximar en aquests moments la quantitat de litres que es podran extreure, tal com explica Josep Maria Quintana, president de l’entitat. “Nosaltres mateixos hem començat a collir la varietat arbequina aquests dies i no serà fins d’aquí un parell de setmanes que continuarem amb l’altra varietat que tenim als arbres de la finca de Sant Joan de Binissaida, la koroneiki“, apunta. El que sí que està a ple rendiment és el molí que tenen instal·lat des de fa un parell d’anys i que té una capacitat de producció de 350 quilograms l’hora.
L’acte de presentació comptarà enguany amb l’assistència del nou conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern Balear, Joan Simonet, així com del Cap del Servei de Control i Qualitat Agroalimentària, Miquel Àngel Frau, que és precisament la persona que ha estat l’encarregada de supervisar la tramitació de la Indicació Geogràfica Protegida de l’oli de Menorca que en aquests moments ja fa via a Brussel·les tot esperant fins d’aquí a sis mesos que pugui ser definitivament inscrita.
Junt amb Simonet i Frau també hi serà la consellera d’Economia i Serveis del Consell Insular de Menorca, Maria Antonia Taltavull. Enguany encara no se saben quins seran els olis que es presentaran si bé l’any passat hi van prendre part cinc productors que elaboren oli ecològic a com són Morvedra, Son Felip, Sant Joan de Binissaida, Llucasaldent i Binissaida dels Barracons.
Tast guiat a càrrec d’un especialista de l’IRTA
L’activitat de presentació dels olis tindrà enguany com a convidat a Juan Francisco Hermoso, enginyer agrònom de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentaria de Catalunya, l’IRTA, i assessor expert en projectes sobre tecnologia de cultiu i millora dels processos d’elaboració de l’oli.
Hermoso és membre del panell de control de l’IRTA on es mesura la qualitat dels olis i té una àmplia experiència en l’assessorament a empreses per la revisió i millora dels projectes d’inversió de plantacions i almàsseres. Ell serà l’encarregat de conduir el tast guiat d’olis que s’oferirà gratuïtament a totes les persones que vulguin assistir a aquest acte que se celebrarà al restaurant Ses Culleres de Maó.
“Així com ens hem acostumat a tastar vins, no tenim una cultura de tast d’oli, i per això creiem que és important poder comptar amb un expert com el Sr. Hermoso que ens acompanyi i ens guiï”, comenta el president de l’Associació d’Oli de Menorca. Després del tast se servirà un menú maridat amb oli per aquells que estiguin interessats a continuar l’experiència, en aquest cas amb reserva i pagament.