El Vi de la Terra Illa de Menorca viu un dels moments més dolços de la seva història recent amb unes dades de producció que han donat com a resultat una collita d’alta qualitat i la major producció registrada en els darrers trenta anys. Segons dades de l’Associació de Productors de Vins de Menorca, les bodegues menorquines han declarat el 2025 un total de 2.394 hectolitres de vi sota la Indicació Geogràfica Protegida Illa de Menorca (IGP), fet que representa un increment del 27% respecte a l’anyada anterior, quan se’n van produir 1.882 hectolitres. El vi blanc continua sent majoritari, amb un 49% del total, seguit del vi negre amb un 26% i el rosat amb un 25%. Tal i com explicava el president de l’Associació de Productors de Vi de Menorca, Joan Fullana, la climatologia d’aquest any ha jugat un paper clar ja que les pluges de primavera van afavorir el creixement i l’enfortiment de la vinya, mentre que l’absència de precipitacions i humitat durant els mesos de juliol i agost, va reduir notablement la presència de fongs, evitant la necessitat de tractaments. En aquest sentit, des de l’Associació també s’ha fet valer que la consolidació de noves plantacions i un millor control dels danys provocats pels ocells, gràcies a la instal·lació de xarxes protectores, han estat factors determinants en l’augment de la producció.
Dades positives
Actualment Menorca compta amb 175 hectàrees de vinya inscrites al registre de plantacions, davant les 154 de l’any anterior. Cal tenir en compte, però, que no tot el vi elaborat a Menorca s’empara sota aquesta IGP. A més del Vi de la Terra Illa de Menorca, existeixen els vins sota la IGP Illes Balears i els vins sense denominació geogràfica de qualitat. Sumant totes tres categories, la producció total s’ha enfilat fins els 2.794 hectolitres, un 23,7% més que el 2024, situant aquesta collita com la de major volum des de la recuperació del cultiu de la vinya a l’Illa fa gairebé tres dècades. Aquestes xifres confirmen que la IGP Illa de Menorca concentra la major part de la producció vitivinícola insular, garantint pràctiques de cultiu tradicionals, raïm de màxima qualitat i un estricte compliment de les normes de producció, elaboració i control establertes pel reglament.

Projecció internacional
Situar Menorca en el mapa internacional de la viticultura és una de les prioritats de la nova junta directiva des del passat mes de maig, liderada per Joan Fullana, propietari del celler Son Cremat. L’objectiu passa per obrir nous mercats, atreure amants del vi a l’Illa, fomentar les visites a bodegues i donar a conèixer les darreres anyades, sense perdre de vista el públic menorquí, al qual es vol continuar apropant perquè valori i gaudeixi de la qualitat dels vins de casa. Entre els projectes de futur, destaca d’una banda l’assistència el proper mes de febrer a la Wine Paris, la fira més important a nivell internacional on participaran dins l’estand que des de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern Balear s’ha impulsat per segon any consecutiu en una acció on també hi col·labora el Consell Insular de Menorca des del seu Departament d’Economia. D’altra banda i a nivell insular, des de l’Associació també hi ha la voluntat d’organitzar el 2026 una Festa del Vi que converteixi els vins menorquins en els protagonistes d’un gran esdeveniment a Menorca.
Dotze cellers
L’Associació de Productors de Vins de Menorca està integrada actualment per dotze cellers, a més d’una finca que ja cultiva vinya tot i que encara no elabora vi. En formen part Bodegas Binifadet, Sa Cudia, Celler Solano, Vinyes Binitord, Hort Sant Patrici, Sa Marjaleta, Bodegas Torralbenc Vell, Sa Bodega de Son Cremat, Torralba Agrícola, Domaine Santa Catalina, Morvedra i Al Parico. En conjunt, configuren un sector sòlid que genera ocupació i contribueix de manera destacada a l’economia local. El president de l’Associació, Joan Fullana, subratlla el bon clima de col·laboració existent entre els productors. El passat mes de novembre van signar un conveni de col·laboració amb el Consell Insular per impulsar accions de divulgació, promoció i formació del sector vitivinícola, considerat un producte agroalimentari emblemàtic i estratègic per a l’economia menorquina

