Balears Vadevi
Projecte pilot per reduir l’ús d’aigua a la vinya i fertilitzar més el sol

Aquest mes de febrer s’ha posat en marxa una prova pilot d’encoixinament amb llana al celler Binitord de Ciutadella per tal de mirar de reduir l’ús d’aigua a la vinya i fertilitzar més el sol. Es tracta d’una iniciativa conjunta de l’Associació Leader Menorca i el Consell Insular de Menorca que pretén demostrar, de manera empírica, els beneficis d’aquest ús agrícola de llana. Durant els pròxims nou mesos, un enginyer tècnic agrícola portarà a terme un seguiment exhaustiu mitjançant sensors instal·lats a terra de diferents paràmetres com per exemple la humitat del sòl, la conductivitat o la temperatura a diferents nivells. Al mateix temps, es monitorarà la incidència de plantes adventícies i de les tasques agrícoles que s’han de realitzar per tal de crear un protocol adequat del seu ús.

L’objectiu d’aquesta prova pilot és evidenciar els beneficis que comporta l’encoixinament amb llana a la vinya, quant a la millora de la termoregulació del sòl, la conservació de la humitat, l’obstrucció del creixement de males herbes, el control de microfauna que pot atacar cultius i fertilització d’alliberació lenta, a la vegada que aporti evidències de l’ús inofensiu d’un producte com la llana en els cultius. El projecte compta amb el suport institucional de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural. Des del celler, la seva responsable Clara Salord ha manifestat que estan molt il·lusionats amb el projecte i molt esperançats en què pugui donar uns resultats satisfactoris que puguin servir per a altres finques.

Clara Salord, el celler Binitord de Ciutadella / Cedida
Clara Salord, el celler Binitord de Ciutadella / Cedida

Aprofitament agrícola de la llana

Ja fa temps que l’aprofitament agrícola de la llana d’ovella està damunt la taula a través de diverses proves de compostatge. El fet que des del 2019 no hi hagi cap gestor que s’encarregui de la seva recollida i exportació a escala internacional davant la manca de compradors en l’àmbit nacional que puguin pagar un preu que compensi els costos que suposa treure-la de l’illa, va fer que l’Associació Leader de Menorca en col·laboració amb Mallorca Rural, es posessin en marxa per tal d’incentivar accions que poguessin donar una nova sortida a la llana. Des de Leader calculaven que cada any s’estaven generant uns 40.000 quilos de llana que des de feia quatre anys, no sortien de l’illa i, per tant, s’estaven emmagatzemant a les finques en condicions que podien suposar un risc per a la mateixa explotació. En aquest sentit, l’aprofitament de la llana crua a la finca podia ser l’opció més viable tenint en compte l’estructura logística de les finques i la inexistència d’altres iniciatives de més envergadura.

L’any passat Leader va presentar els resultats d’un estudi encarregat amb les proves pilot fetes a nou finques de l’Illa per tal de mostrar el potencial de la llana com a ingredient per elaborar un compost de qualitat per a les explotacions agrícoles. Els resultats obtinguts mostraven que, amb una gestió i monitoratge correcta, el compost elaborat amb llana aporta nutrients essencials i ajudava a millorar l’estructura del sòl, contribuint així a la fertilitat agrícola. Després de veure els resultats, l’objectiu de Leader era poder impulsar més aquest aprofitament agrícola no només com a compostatge sinó també com a encoixinament, ja que mantenien la humitat i regulaven la temperatura del sòl, un avantatge si ho situem en un context de canvi climàtic i precipitacions irregulars on la seva contribució podria ser decisiva en cultius llenyosos com la vinya o l’oliverar.

Més notícies
Els elaboradors inscrits a la DO Oli de Mallorca han presentat els 'Verge Extra' de l'anyada/DO Oli de Mallorca
La Nit de l’Oli torna a l’Aljub per presentar els OOVE de l’anyada
Onze elaboradors adscrits al distintiu de qualitat han presentat els seus Olis d'Oliva Verge Extra a través de tasts i maridatges amb tapes
La gran família de Vi de la Terra Mallorca ha fet l'assemblea anual per definir els objectius per aquest 2025/IGP Vi de la Terra Mallorca
Vi de la Terra Mallorca avança cap a la DO Mallorca
La IGP referma el seu compromís de seguir treballant per ser reconeguda com a Denominació d’Origen, en l'assemblea anual
Una treballadora elaborant formatge Mahón-Menorca / cedida
Compàs d’espera al sector formatger de Menorca davant la crisi dels aranzels
Els productors mantenen l’esperança que no siguin tan alts, ja que al primer mandat de Trump, van arribar al 25 % mentre que ara els rumors parlen d’un 10%
Les Illes Balears guarden un valuós patrimoni vegetal on destaquen les varietats tradicionals d'olivera, que ara s'investiguen/CAIB
La recuperació de l’olivera tradicional, senya d’identitat i patrimoni comú
L'IRFAP investiga les antigues varietats locals, que considera molt valuoses

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa