Els pastissets són una de les pastes dolces més representatives de Menorca. Són molt fàcils de preparar i a més no necessiten temps de repòs abans de la cocció.
Antigament, era una recepta típica de les festes assenyalades, com Nadal, i no faltaven mai a les trobades dels glosadors, persones del camp que es reunien per gaudir de les rimes que creaven, amb amics, veïns i familiars, amb un plat de pastissets i una copeta de gin.
Amb la seva tradicional forma de flor, com en la seva elaboració no es fa servir clara d’ou, és habitual que el dia que s’elaboren els pastissets, s’aprofitin les clares per fer els amargs, un altre dolç típic de Menorca. Com que es tracta d’una pasta de tipus sec, si es guarden en un recipient hermètic aguanta molts dies.
Hi ha altres regions de l’Estat on es preparen dolços que també s’anomenen pastisset. Per exemple, al País Valencià, al sud-est d’Aragó i al nord de Castelló es troben els pastissets de cabell d’àngel o moniato, un dolç típic de Setmana Santa i Nadal que té forma de mitja lluna.

Ingredients:
- 70 g de sucre
- 250 g de llard de porc a temperatura ambient
- 500 g de farina
- 3 rovells d’ou
- ratlladura de llimona
- un rajolí de moscatell (opcional, generalment s’usa si la massa és dura)
- sucre glaç per empolvorar

Preparació:
Barregem el sucre amb els rovells d’ou, hi afegim el llard. Un cop estigui ben barrejat afegim la ratlladura de llimona i la farina. La massa ha de quedar dura, però manejable, si queda massa dura podem afegir un rajolí de moscatell, si queda massa tova podem afegir una mica més de farina. Deixem reposar una estona.
Estirem la massa amb un corró. El gruix ha de ser més o menys d’un centímetre. Tallem els pastissets amb un motlle en forma de flor i amb l’ajuda d’una espàtula col·loquem les peces sobre un paper vegetal en una placa per a forn. Enfornem a 180 °C fins que agafin una mica de color. Deixem refredar abans de manipular. Empolvorem amb sucre en pols abans de servir.
Si se’n fan molts, es poden guardar sense posar el sucre en un pot hermètic i aguanten dues o tres setmanes.
