L’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Balears ha lliurat els seus premis anuals aprofitant el marc de la celebració de la Fira Arres al recinte firal d’Es Mercadal. Un reconeixement a la tasca de cuiners, restauradors i professionals vinculats al món gastronòmic de Menorca, Mallorca, Eivissa i Formentera amb una mirada a la innovació i el producte local.
Els encarregats de conduir la cerimònia que va tenir a l’Aula de Tast d’Arrels van ser el president de l’entitat, Bep Al·lès i el seu secretari Bartomeu Font, acompanyats pel conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, el president del Consell Insular de Menorca, Adolfo Vilafranca, la consellera d’Economia i Serveis Generals, Maria Antònia Taltavull i el batle d’Es Mercadal, Joan Palliser.

Sergio Villalonga – Cuiner de l’any
Amb gairebé una dècada de bona feina rere els fogons d’uns dels grups més icònics de Ciutadella, el Cafè Balear, Sergi Villalonga va endur-se el reconeixement al millor cuiner de 2023. La seva ha estat una trajectòria de constància que es va iniciar fa més de trenta anys dins el sector hoteler fins que en fa quinze va descobrir que la seva veritable passió passava pels fogons. L’encert de la família Caules en posar-lo al capdavant de les cuines dels seus establiments fins a arribar al Balear del port de Ciutadella ha donat com a resultat la seva gran aportació a gastronomia insular.
Restaurant Vermell – Restaurant revelació
El restaurant Vermell va obrir les portes l’any passat com a part de l’oferta de luxe que s’ofereix a l’hotel boutique Son Vell de Ciutadella. Un projecte culinari nascut de la mà de Joan Bagur, antic propietari i xef del restaurant Rels Menorca a qui vam tenir la sort d’entrevistar fa uns mesos en aquestes mateixes pàgines i on hi ha abocat tota l’essència del bo i millor del producte local tractat amb exquisidesa i innovació.
Juan Carlos García – Reboster, pastisser de l’any
El premi al reboster de l’any va correspondre a Juan Carlos García, un gallec instal·lat a l’illa des de fa molts anys que ha sabut recuperar la tradició viscuda a casa de la mà del seu pare i que ha sabut conjugar amb saviesa amb el seu projecte La Fàbrica del Farry, en honor al malnom que tenia el seu progenitor, però amb el gust i de fer, créixer i aprendre en aquest mon dels dolços i les postres.
Víctor Torrent – Millor cap de sala
Víctor Torrent, copropietari del restaurant Pinzell van endur-se el diploma com a Millor Cap de Sala de Menorca. Després de cursar el Grau Mitjà de Restauració a l’Escola d’Hostaleria de l’IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella, Torrent va iniciar una intensa carrera professional que el va dur a treballar a diversos establiments fins que el 6 de maig de 2018 obriria aquest nou restaurant amb una proposta original en l’escena de Ciutadella que, d’una banda, servia d’homenatge al seu germà mort, l’artista Pepe Torrent, traspassat al Perú un any abans i que gastronòmicament no deixa indiferent per la proposta tradicional i innovadora alhora.
El Paladar – Trajectòria professional
Després de gairebé vint anys, s’han convertit en l’espai delicatessen de referència amb set botigues repartides entre Menorca, Mallorca i Eivissa. Un temple del pernil, però també del producte gastronòmic de primer nivell que ha sabut créixer i madurar sota la batuta de Kiko Muñoz i Pepe Moreno, amb una oferta que s’ha estès també cap al sector de la restauració i del càtering.
Vicent Vila – Promoció del producte local
Premi a la persona que ha dirigit durant gairebé trenta anys un dels temples de la gastronomia menorquina que ha brillat més en el món dels arrossos i la cuina molt ben feta com és el restaurant Es Molí de Foc de Sant Climent. Al valencià Vicent Vila li van lliurar el premi a la seva trajectòria en defensa del producte local com a santclimenter defensor del kilòmetre zero com ningú amb diversos projectes il·lusionants i del que han pogut néixer referents com la cervesa Grahame Pearce o el seu treball en la sembra de blat autòcton, entre molts d’altres.
Calucha – Millor gastrobar
El bar restaurant Calucha va ser premiat com millor gastrobar de l’any amb una més que interessant carta de vins, i una proposta rere el taulell dirigida per Biel Sintes, antic professor de tennis i pàdel reconvertit a cuiner del bon gust i farcida de plats llegendaris com la truita de patates, recepta de la seva mare o un sorprenent entrepà de botifarró amb croquetes d’endívia, una truita vaga amb formatge tendre i tàperes, un escabetx de pop i musclos o com no, una caldereta de llagosta.
Sa Fonda de Fornells – Premi Ramon Cavaller, millor restaurant de cuina menorquina
El restaurant Sa Fonda de Fornells, un altre dels grans temples de la cuina menorquina, va endur-se el Premi Ramon Cavaller per la seva proposta basada en receptes tradicionals, sobretot de cuina menorquina, però també balear, i la seva aposta decidida pel producte local.

Premis de Mallorca, Eivissa i Formentera
A Mallorca, el Premi Crítica Gastronòmica va ser per a Bernabé Caravotta, un cuiner argentí que ha revolucionat l’escena gastronòmica amb restaurants com Vàndal i Santa. Per la seva part la Gelateria Can Miquel de Mallorca va rebre el Premi Cati Juan per la seva aposta per gelats artesanals des de fa més de quaranta anys. Al torn d’Eivissa, el reconeixement va ser per la família Marí Mayans amb el Premi Crítica Gastronòmica per la seva tradició en l’elaboració de licors. Finalment, es va voler retre un homenatge a títol pòstum a Virginia Marí Rennesson, la primera inspectora de pesca d’Eivissa, qui va lluitar per la protecció del sector pesquer.