Més de 6.500 persones van acostar-se el passat cap de setmana a la plaça de s’Esplanada de Maó en una edició marcada per l’alta participació en les activitats, la bona resposta del públic i l’èxit de vendes dels productors, que van esgotar pràcticament tots els seus productes. Durant tres dies, la Fira va combinar gastronomia, música i tradició en un ambient festiu i familiar que les agradables temperatures registrades, van ajudar a arrodonir. En aquest sentit, el públic va poder gaudir de les 36 paradetes que hi havia plantades, 24 de les quals eren formatgeries, que van oferir una gran varietat de formatges i productes derivats, des de noves elaboracions artesanes fins a propostes de degustació i maridatge. El Formatge Mahón-Menorca amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) va ser-ne l’absolut protagonista, però la Fira també va obrir les portes a altres formatges locals i a formatgeries convidades en el marc de la Ruta Europea del Formatge.
Activitats de gom a gom
El programa també va incloure un Espai de Tast on les mostres de cuina ofertes en directe per Joan Taltavull, Rosa Rotger i Pep Pelfort, van omplir l’aforament disponible i van treure profit de la creativitat i la riquesa del formatge menorquí, des de les propostes més innovadores fins a receptes històriques. Així mateix, el FormatJazz, novetat d’aquesta edició, va omplir la fira divendres capvespre amb un ambient únic, maridant música en directe i tast de formatges, mentre que activitats com el Taller de fer fogasses, la Formatgeria de contes, i el Gegants de Maó i Llucmaçanes van fer les delícies del públic familiar el dissabte i diumenge matí. Un altre dels espais més visitats va ser la mostra ramadera, amb exemplars de vaca frisona, vaca menorquina i, per primera vegada, ovelles de raça menorquina. Aquesta presència va valorar la importància del sector primari i va recordar la connexió essencial entre la terra, els animals i el formatge que defineix la tradició menorquina.

Fira consolidada
La fira, nascuda tan sols fa tres anys, ha experimentat un creixement constant des de la seva primera edició. L’èxit dels darrers anys ha permès ampliar el programa d’activitats i incorporar noves propostes que reforcen el vincle entre gastronomia, cultura i tradició. Impulsat per l’Ajuntament de Maó amb la col·laboració de Sa Cooperativa del Camp de Menorca i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Formatge Mahón-Menorca, s’ha consolidat en molt poc temps com una de les cites gastronòmiques i culturals més destacades de l’illa, i un referent de promoció del producte local i del sector primari. En aquest sentit, l’alcalde de Maó, Héctor Pons, va destacar la importància de la Fira per donar a conèixer aquest producte emblemàtic de la nostra terra, i que du el nom de Maó arreu. “Aquest esdeveniment també serveix per donar visibilitat al sector primari del municipi i de Menorca, en general, contribuint així a enfortir l’economia agrícola i ramadera local, fomentant el consum de productes quilòmetre zero”. Per la seva banda, la tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, Susana Salom, va valorar molt positivament les dades d’assistència i vendes, que confirmaven l’interès creixent del públic local i dels visitants de fora per aquest esdeveniment, assegurant que l’Ajuntament continuarà apostant per donar suport al producte local i per visibilitzar l’esforç dels pagesos i elaboradors.

