Balears Vadevi
El regal perfecte per als addictes a Menorca

Agafeu paper i llapis o obriu les vostres notes del mòbil perquè aquí van unes quantes bones idees per regalar Menorca al plat. I és que més enllà del sol i platja, aquesta illa ha sigut sempre un mosaic de biodiversitat amb un fort compromís damunt el territori que ha sabut conservar la seva essència on gràcies al manteniment d’unes activitats productives diversificades i amb un alt component artesanal, s’ha caracteritzat per la producció d’una gran diversitat de productes d’alta qualitat.

Segurament, el formatge sigui el primer convidat agroalimentari d’aquesta panera, un formatge amb denominació d’origen Maó-Menorca com els que elaboren cadascuna de les 46 formatgeries inscrites, 40 de les quals, artesanes. Tradició convertida en un excel·lent aliment que traspassa fronteres i conquereix paladars amb el que segur encerteu.

Però si sou curiosos de mena i us faria gràcia posar alguna cosa original, sempre us podeu decantar pels formatges de Cas Ferrer de Sa Font, el formatge més tou de Menorca elaborats amb llet de cabra i ovella, estil camembert. O fins i tot, sense sortir dels làctics, encara que sigui arriscat perquè us caldrà la nevera al costat, els iogurts de Lluriach o Sa Canova us sorprendran.   

La producció de vi ha incrementat a Menorca gairebé la meitat respecte a l’any passat | Foto: Consell de Menorca

Sal, vi i oli 

Què més hi podeu posar? Doncs no pot faltar ni el vi ni l’oli perquè tant un com l’altre s’han convertit en grans ambaixadors del que és capaç de produir Menorca. Vins d’autor amb Indicació Geogràfica Protegida Vi de la Terra Illa de Menorca, que any rere any està aconseguint superar xifres de producció amb deu cellers actius i marques consolidades per triar i remenar com Binifadet, Torralbenc, Binitord o Sa Marjaleta i més noves com Son Cremat o Torralba, de qui us en parlàvem fa molt poc. I si sou de vermut, Binitord també en té un, no patiu.

I pel que fa a l’oli, no tingueu cap dubte en incloure’l perquè acaba d’encetar un camí a qui espera un gran futur amb una producció en ecològic que aviat disposarà de la seva Indicació Geogràfica Protegida. Oli verge extra de gran qualitat de diverses varietats com la picual, l’arbequina, la koroneiki o l’empeltre que s’ha collit al punt òptim i ha passat a premsa l’endemà perquè a Menorca no hi ha distàncies i això n’assegura l’èxit en sabor i olor.

La sal de Menorca, un producte gurmet | Foto: Joan Carles Moreno

Al costat del vi i de l’oli també hi podeu posar un licor com la ginebra amb denominació d’origen de Xoriguer o una de destil·lada amb més de cent herbes diferents com Innat i si voleu estar a l’última, una ampolla de Sidra Kane, elaborada amb pomes de Menorca. Per acabar-ho de rematar i per allò que hi ha qui li agrada emportar-se sorra o pedres de l’illa quan no està prohibit, el millor regal és emportar-se la seva sal, un producte que aquest estiu ha tornat a recuperar-ne la producció a Fornells, un delicatessen capaç de millorar qualsevol plat. 

Embotits i dolç

Els menorquins tenen fama de ser golosos i en aquest sentit, l’illa disposa d’una riquesa gastronòmica dins el món de la rebosteria i la pastisseria que sorprèn. Els sucrers, tal com s’anomenaven els artesans del dolç, han sabut conservar les antigues receptes, que han passat de generació en generació. Merengues, imperials, mitges llunes, palos, galetes molles i infinitat de dolços amb nom i cognoms que solen anar acompanyats de congret i us traslladaran a la tradició britànica en molts casos.

I l’ensaïmada? Doncs també n’hi ha, però a Menorca hi fem referència com a coca bamba, no va plena de cabell d’àngel i és més alta, tot i que si no us podeu resistir a regalar una ensaïmada de les de sempre, les de Can Pons, especialment o les de Can Sucrer s’emporten la palma. 

Mel de Menorca | Foto: Isolda Delgado, Made in Menorca

Les melmelades de figa també són les reines a Menorca i la mel, com a regal dolç per excel·lència podria tenir una panera a banda, però la producció és més limitada i no és fàcil trobar-ne tot l’any, tot i que productors reconeguts com Dolçamar, sempre tenen un potet a punt.

Al costat del dolç, els embotits mariden molt bé en aquesta panera perquè les porquejades, també es viuen amb intensitat. Entre els més valorats hi ha la sobrassada que ha superat fronteres com el formatge però no menys important la carn-i-xulla, el producte més antic de Menorca i el camallot o cuixot com a més propis de l’illa no podrien faltar en aquesta panera.   

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa