Després de gairebé una dècada, el celler Sa Marjaleta de Ciutadella ha anunciat el llançament de quatre nous vins que passaran a formar part del seu catàleg sota el segell Iamontanum. Quatre novetats, la primera de les quals està previst arribi al mercat aquest mateix mes de desembre pels volts de Nadal amb un al·licient especial i és que es tracta d’un monovarietal de garnatxa, la primera que es vinificarà a Menorca.

“Serà un vi de taula perquè la garnatxa no està contemplada dins les varietats de la IGP Vi de la Terra Illa de Menorca, però esperem que la seva qualitat, ajudi al fet que pugui ser contemplada en un futur”, explica Andreu Casasnovas, copropietari d’aquest celler familiar conjuntament amb la seva germana Glòria. D’entrada està previst que puguin sortir amb unes 4.000 d’aquesta garnatxa negra.
La segona novetat que també arribarà per Nadal serà un monovarietal chardonnay, aquest sí etiquetat sota la IGP Vi de la Terra Illa de Menorca, del que està previst surti una remesa més limitada d’unes 1.400 ampolles. “Fins ara teníem poca producció i no havíem vinificat mai sol el chardonnay perquè l’afegíem al nostre viognier, però la vinya ha crescut i les plantes estan ben formades amb el que hem decidit apostar per aquest monovarietal perquè creiem que tindrà la qualitat i la personalitat suficient per estar al mercat” afegeix Casasnovas.

Més novetats el 2024 i 2025
De cara a l’any vinent, Sa Marjaleta també anuncia novetats i afegirà el tercer vi, en aquest cas un cupatge de cabernet sauvignon, merlot i syrah. “Tindrà 12 mesos de criança amb botes de roure i la idea és fer-ne unes 1.200 ampolles. No sabem si tindrà continuïtat perquè dependrà de com evolucioni la producció” comenta Andreu Casasnovas. Finalment i ja pensant en 2025, apareixerà un quart vi que serà un monovarietal merlot, que completarà el portafolis amb el qual celler vol tenir presència a Menorca. “La nostra idea és mantenir com hem tingut fins ara els dos vins d’alta gamma i que son emblema del celler com són el viognier i el syrah, ampliant la criança fins als 16 mesos amb les noves botes de roure que emprarem i després oferir aquests altres quatre vins que ens complementaran” explica.
Vins reconeguts
Situat a Ciutadella de Menorca, a la costa sud de l’illa, molt a prop de la platja de Cala’n Turqueta, la finca de Sa Marjaleta té una extensió de 80 hectàrees on la segona generació de la família Casasnovas, elabora vi des de l’any 2009.
Antigament, havia estat una explotació ramadera dedicada a la producció de formatge fins que es va decidir plantar els primers ceps. Les seves vinyes ocupen cinc hectàrees en unes parcel·les amb un lleuger pendent cap al sud, que les protegeix dels forts vents del nord i els hi proporciona un bon drenatge i una bona insolació. Estan plantades damunt un sòl franc argilós, molt pedregós i poc profund, aportant unes notes minerals molt característiques. Amb una producció de 5.000 ampolles que en els dos anys vinents més que doblarà, actualment elabora dos tipus de vins, un negre monovarietal i un blanc monovarietal que han rebut diversos reconeixements, entre d’altres, 95 punts de la Guía Parker pel seu Iamontanum Negre de l’any 2010.