El Recinte Firal d’Es Mercadal ha tornat a ser aquest cap de setmana l’epicentre del producte local i de la gastronomia menorquina amb la celebració de la vuitena edició de la Fira Arrels, organitzada pel Consell Insular de Menorca. Amb un total de 42 expositors i sota el lema Els sabors de Menorca, la cita ha reunit productors, cuiners i públic general en una festa oberta i gratuïta que continua convertint Arrels en una de les grans trobades del calendari gastronòmic de l’illa.
L’aposta d’enguany de la gratuïtat de l’entrada i un preu únic de tres euros per a les tapes ha contribuït a tenir una major afluència de públic que aprofitant la bonança meteorològica del cap de setmana, no s’ha volgut perdre l’esdeveniment. Aquest any s’havia plantejat la visita al recinte tant en exterior com a l’interior amb un circuit que convidava a anar passant per les parades dels diferents productors. El públic ha pogut degustar i comprar productes tan diversos com embotits, verdures, formatges, carn de vaca vermella, rebosteria tradicional, cervesa artesana, oli, mel o vins de la IGP Vi de la Terra Illa de Menorca, que va convertir-se en un dels col·lectius més nombrosos. Malgrat això, també s’han trobat a faltar alguns productors com els d’Oli de Menorca, que no van poder assistir perquè la cita coincidia amb el moment de collita de les olives.
La fira ha combinat tastos i showcookings amb cuiners de les Balears com Miquel Calent, Santi Taura o Silvia Anglada, entre d’altres, amb activitats familiars, tallers infantils i actuacions musicals que van portar fins a l’escenari de la Fira a Tomeu Penya. Un dels plats estrella va ser el peix fregit, símbol de la cuina popular de l’illa. LLigat a això, una altra de les novetats de l’edició d’enguany ha estat la participació directa dels pescadors, que han sumat la seva veu a la d’agricultors, ramaders i elaboradors, mostrant la riquesa de Menorca des de la mar fins al camp. La cita també ha coincidit amb la visita de periodistes gastronòmics convidats per la Fundació Foment del Turisme de Menorca que també van passar pel recinte firal durant el matí de dissabte. Un cap de setmana intens que a l’espera de conèixer la xifra total de visitants per part del Consell Insular de Menorca, tot apunta que ha complert les expectatives dels organitzadors.

Premis a la gastronomia
El marc de la fira Arrels també va servir per lliurar els Premis a la Gastronomia Menorquina, impulsats per Foodies on Menorca amb la col·laboració de Fra Roger, l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Balears, Menorca Restauració, l’Associació de Cafeteries, Bars i Restaurants de Menorca, ASCAIB i Cómete Menorca. Uns guardons que volen reconèixer la trajectòria, la innovació i l’aposta pel producte local que caracteritzen la cuina de l’illa. El Premi Especial del Jurat ha recaigut enguany en l’Hotel Bahia, que celebrava set dècades de vida a la platja de Santandria, a Ciutadella. El jurat en va destacar la fidelitat a l’esperit pioner amb què va néixer el 1955 com a primer hotel de platja de la ciutat, convertit avui en un referent de proximitat, hospitalitat i cuina mediterrània. El Reconeixement a la Trajectòria va ser per a Lázaro Alcaide Paz, cuiner d’origen manxec establert a Menorca des de 1972. Amb el restaurant La Minerva, al port de Maó, va deixar una empremta inesborrable després de gairebé mig segle dedicat a la gastronomia menorquina.
El títol de Restaurant de l’Any va correspondre a Pez Limón, al cor del nucli antic de Ciutadella. Dirigit pels xefs Elena i Héctor, el jurat en va subratllar la creativitat, la cura pel producte local i l’ambient acollidor que l’han convertit en una de les noves joies gastronòmiques de l’illa. El premi al Millor Restaurant de Nova Cuina Menorquina se’l va endur Sa Pedrera des Pujol, a Torret. Amb la direcció de Daniel Mora i Núria Pendás, l’establiment ha aconseguit enguany el seu primer Sol Repsol i s’ha consolidat com a referent de l’alta cuina menorquina gràcies a la seva reinterpretació elegant i enginyosa de l’arrel local. En la categoria de Millor Restaurant de Cuina Menorquina, el reconeixement va ser per a Can Los, d’Es Castell, on el xef José Taltavull defensa des de fa dècades la tradició gastronòmica insular amb plats arrelats al receptari local i elaborats amb producte de temporada. El guardó al Millor Restaurant amb Trajectòria va recaure en el Mesón Rías Baixas, de Ferreries. L’establiment ha sabut fusionar amb mestria la cuina gallega i l’esperit menorquí, mantenint-se com una referència familiar basada en l’autenticitat i la qualitat del producte.
El premi al Millor Restaurant d’Hotel va distingir el restaurant de Llucasaldent Gran, agroturisme envoltat de vinyes i oliveres. El jurat en va reconèixer la cuina del xef Paco González, per la seva creativitat arrelada a la terra i al Mediterrani i per l’aposta pel producte ecològic i de proximitat. El títol de Millor Menú del Dia va ser per a Ses Voltes Espai Gastronòmic, al centre de Ciutadella, on es va valorar la capacitat de conjugar plats de temporada, opcions variades i rebosteria menorquina en un entorn versàtil i proper. En la categoria de Millor Bufet Lliure, el guardó va ser per al Meliá Cala Galdana, i especialment pel restaurant Mosaico. Amb la col·laboració de la Cooperativa del Camp de Menorca, ha integrat producte local i showcooking en una experiència gastronòmica arrelada al territori. El premi al Millor Gastrobar se’l va endur el Bar Casino Nou, de Ciutadella, que sota la direcció de Juli Rabal ha recuperat l’essència d’un espai històric. La combinació de tapes de qualitat amb dinamització cultural, concerts i teatre li ha valgut també el reconeixement d’un Solete Repsol.
En l’àmbit de la cocteleria, el guardó a Millor Bartender va ser per a Juan José Marcos, del Bar Lemon, a Cales Fonts. El jurat va destacar la seva trajectòria reconeguda a escala nacional i la capacitat de reinterpretar els clàssics amb tècnica impecable i sensibilitat artística. El premi al Millor Forn/Pastisseria va ser per al Forn de Can Marc, de Ferreries. Amb més de cinc generacions al capdavant, aquesta institució familiar preserva l’essència de la pastisseria i el pa artesà menorquí amb productes com els mocadorets, exclusius del municipi. El guardó al Millor Productor va distingir les Salines de la Concepció, a la badia de Fornells, per la recuperació d’una tradició històrica amb un projecte ecològic i artesanal que produeix Flor de Sal i sal marina verge sota la marca Sal de Menorca. Finalment, el premi al Millor Vi va reconèixer l’Alba Blanca Menorca Malvasia, del celler Torralba. Elaborat amb raïm malvasia i guardonat amb medalla de plata al Concours Mondial de Bruxelles 2024, es consolida com a autèntica ambaixadora del vi menorquí en el panorama internacional.