Balears Vadevi
La Setmana Santa a Menorca es vesteix de sucre i caramels de la infantesa

Caramels entronxats, besitos, confits i caramels de menta o anís embolicats en papers blancs. La Setmana Santa a Menorca es vesteix de sucre per celebrar la Pasqua, i un dels protagonistes indiscutibles d’aquestes dates és el caramel llarg de Pasqua, una llaminadura tradicional que habitualment només es produeix durant aquestes dates a l’illa i que continua elaborant-se de forma artesanal als obradors. Una d’aquestes pastisseries és la del mestre artesà, Tolo Sintes, a Maó, on es mantenen vives receptes i tècniques transmeses de generació en generació. En Tolo elabora una versió dels caramels llargs, que en diu “amores” que són el llarg en forma de besitos perquè segons ell, si no hi ha amor, no hi pot haver petons. En qualsevol cas, l’elaboració és la tradicional amb la mateixa base de sucre, glucosa, colorant i el famós cremor tàrtar, com ell explica, un additiu utilitzat per evitar la cristal·lització del sucre i mantenir l’aspecte vidriós del caramel. El procés comença fent bullir sucre i aigua amb glucosa fins a arribar als 150 graus. Després hi afegeix el colorant i l’aroma, que en el cas d’aquest mestre artesà de la pastisseria és la maduixa, la menta o l’anís. La mescla, llavors, es buida damunt el marbre. És aleshores, quan encara no ha refredat del tot, quan es formen les barres de caramel de diferents mides. Per aquest any ha incorporat com a novetat els de rovell d’ou sense gluten.

Imatge de caramels / Cedida
Imatge de caramels / Cedida

Els ‘fruits del caramel·ler’

A Menorca, el vincle entre caramels i Setmana Santa va molt més enllà de la rebosteria. Antigament, el Diumenge de Pasqua els infants collien els fruits del caramel·ler, un arbre decorat amb caramels que els nens havien estat “regant” simbòlicament durant tota la Quaresma amb aigua i sucre. Era un costum popular que simbolitzava el final del període d’abstinència i el retorn a la festa i l’alegria. Aquestes tradicions que formen part de la memòria col·lectiva de moltes famílies miren de no desaparèixer i continuen associant la Pasqua als caramels fets a mà. Uns caramels que, com marca la tradició, s’emboliquen primer amb paper parafinat i després amb un altre de color d’or, atractiu i vistós. Tot i ser una especialitat purament menorquina, alguns estudiosos apunten que podria tractar-se d’una herència dels britànics. A Blackpool, ciutat costanera del Regne Unit, s’elaboren caramels molt similars i aquesta coincidència ha fet pensar que els caramels de Pasqua, podrien ser una de les influències deixades pels anglesos durant els períodes d’ocupació de Menorca al segle XVIII.

Les mones

A la pastisseria Tolo Sintes també elaboren mones de Pasqua de xocolata, però ho fa de manera limitada, amb una producció de 50 unitats perquè enguany, el cacau està a un preu de sortida molt elevat pel consumidor i d’altra banda, tampoc té capacitat per produir-ne més, ja que són molt artesanes. Enguany les vol dedicar, com ja va fer l’any passat, a la Menorca Talaiòtica i és que en el seu moment va fer una rèplica d’1,50 metre d’alçada per 1,30 metre d’amplada del talaiot de Torre Trencada que hi ha a Ciutadella, amb setanta quilos de diversos tipus de xocolata que es pot contemplar al seu establiment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa