Balears Vadevi
Son Cremat, el celler de Menorca que creix des de la paciència i l’arrelament

Son Cremat s’ha anat fent un lloc sòlid dins el panorama vitivinícola de l’illa. Propietat de la família Fullana Maria, el projecte d’aquest celler urbà situat a Maó va apostar des dels seus inicis per una producció acurada, en petit format i sempre lligada al respecte per la vinya i el seu entorn. El celler treballa actualment amb cinc hectàrees de vinya pròpia, de les quals unes 1,7 ja estan en plena producció, i des de fa dos anys, gestiona també tres hectàrees addicionals a la finca veïna de Can Sagó. Aquesta suma de parcel·les els ha permès ampliar lleugerament la seva varietat de raïms, on avui conviuen el moscat, el chardonnay, el macabeu, el syrah, la malvasia i la garnatxa

Amb una producció global que es manté al voltant de les 8.000 ampolles anuals, Son Cremat manté la filosofia de no forçar el creixement i deixar que sigui la qualitat qui marqui el ritme. “No traiem cap vi fins que no està realment a punt; tenim paciència i no tenim pressa”, resumeix el seu propietari, Joan Fullana.

Novetats per 2025

Una de les principals novetats per enguany és la plantació de mitja hectàrea de macabeu i de syrah amb l’objectiu de poder ampliar el seu portafolis de vins negres. Després d’uns anys d’experimentació després de plantar les vinyes l’any 2009, Son Cremat va iniciar-se amb la comercialització de vins blancs i una aposta pels monovarietals, que en el seu moment, va permetre’ls presentar en societat el primer moscat de l’illa l’any 2015.  Posteriorment, va llençar un chardonnay i el 2021, va sortir el seu primer rosat, un merlot sota el nom Envit que elaborava amb el raïm provinent de la finca de la seva enòloga, Maria Olives, que fa l’assessorament tècnic. 

Imatge dels vins que comercialitza Son Cremat
Amb una producció global que es manté al voltant de les 8.000 ampolles anuals, Son Cremat manté la filosofia de no forçar el creixement / Cedida

El 2023, quan van assumir la gestió de la finca veïna de Can Segó, van poder fer realitat el seu somni de treure al mercat el seu primer negre elaborat amb syrah amb una producció de 680 ampolles. Enguany arribaran al milenar, però una de les principals novetats és que en el seu procés d’elaboració, han emprat bota francesa de roure per la meitat del vi obtingut. “L’objectiu ha estat poder donar-li una mica més de cos, però sense perdre la frescor, i per això els altres 500 litres han reposat en inox” detalla Joan Fullana. 

Aigua de pluja

A Son Cremat la feina a la vinya es du a terme seguint criteris ecològics, tot i que no disposen de certificació oficial, amb un ús mínim de regadiu. En aquest sentit, només fan dues aportacions anuals d’aigua de pluja recollida en una cisterna de 300 m³, equivalent a una desena de piscines domèstiques, que tenen a la finca. “Aquesta austeritat hídrica, lluny de ser un obstacle, és una aposta per forçar les arrels a buscar profunditat i donar vins amb personalitat pròpia” explica. 

En un context insular on els projectes vitivinícoles combinen la passió pel territori amb la dificultat d’una producció limitada, Son Cremat representa un exemple de com, des de la proximitat i l’exigència, es poden oferir vins que parlen del paisatge, del clima i de la feina pacient a la vinya menorquina.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa