Els restaurants, com la resta d’empreses necessiten cercar i trobar un espai de comerç que els permeti desenvolupar la seva activitat econòmica. Consisteix a oferir una activitat diferenciada de la resta que pugui atreure els clients. Així trobam restaurants que ofereixen cuina tradicional, cuina de diferents regions, més o menys exòtiques: xinesa, japonesa, tailandesa o més pròximes, francesa, grega o italiana o sovint de fusió, que sol consistir a inspirar-se en cuines llunyanes, però feta amb ingredients d’aquí. El restaurant Anfós ofereix una variant interessant, es tracta d’un establiment quasi exclusivament de peix i marisc. Fins aquí res d’original, però en aquest cas la diferenciació consisteix en el fet que el comensal pot dur al restaurant el peix que vol menjar i el restaurant s’encarrega de fer-lo a la planxa.

Al matrimoni de propietaris del restaurant: Manuel Ligero i Rosi Toro els acredita la seva àmplia experiència en la cuina del peix adquirida en la pràctica diària en el restaurant Can Jordi de la Ciudad Jardín i que posteriorment varen obrir un restaurant a l’interior del mercat de l’Olivar que va haver de tancar per les exigències de Mercadona de no voler altre negoci a l’interior del mercat excepte el seu. Allà va ser on Manuel i Rosi varen iniciar la seva proposta que ara ofereixen a l’Anfós. Els clients poden reservar taula al restaurant i abans de l’àpat visitar les pedres de peix del mercat de l’Olivar que és molt a prop i adquirir els exemplars que volen consumir que el restaurant s’encarregarà de cuinar. D’aquesta manera es paguen els articles a preu de mercat i el restaurant cobra 10 euros pel servei de cuina a cada comensal. I s’ha de remarcar que amb l’àmplia experiència dels propietaris el punt de cocció és perfecte. En el nostre cas férem una passada prèvia per un lloc de peix on adquirirem gambes vermelles, calamars, un lluç i un llobarro. Tot ben fresc i en el seu punt.

Si bé aquesta és la modalitat més vistosa del restaurant també ofereix la possibilitat de consumir els productes de la seva carta. Tenen tres menús preparats, a diferents preus, amb una combinació de peix, ‘musclos’ i crustacis, acompanyats de postres. Aquests productes de la mar també es poden demanar per separat i es poden acompanyar de verdures a la planxa. Com a postres ofereixen pastissos d’elaboració casolana, gelats i fruita. La bodega no és massa extensa: vins blancs, rosats, negres, caves, cerves i refrescs amb presència testimonial de vins mallorquins.

Pensam que els restaurants podrien seguir l’exemple de l’Anfós i la mateixa facilitat que s’ofereix pel peix ampliar-ho als vins que es podrien portar de casa i el restaurant cobrar una quantitat per obrir la botella i posar les copes. També el restaurant podria oferir vins al preu de mercat al que s’afegiria l’oberta de la botella. Si se’ns permet una broma final podem relatar una anècdota de molts d’anys enrere en què el client va portar el pa per acompanyar el plat. El cambrer va cridar a la cuina: Una de botifarra i seques per un senyor que porta el pa!. I el senyor contesta: I què si duc el pa?! El cambrer contesta: Alto a les seques, el senyor s’ha emprenyat! D’aquí segurament prové l’expressió: Alto a les seques!, usada en altres contextos.
Com a final, els membres de la Taula Parada recomanam la visita al restaurant Anfós per l’originalitat de l’oferta, l’amabilitat, eficàcia i rapidesa del servei. Així com la pulcritud del restaurant, des de la il·luminació a la higiene dels serveis.

Taula Parada: P.Estelrich, C.Picornell, A.Miró, M.Gili, J.Sureda, A:Bennàssar, J.Company i C.Rosillo.
Nom: Restaurant Anfós
Adreça: Passatge Particular de Santa Catalina de Sena, 4. 07002 Palma.
Propietaris: Manuel Ligero i Rosi Toro
Reserves: 971 72 91 20
Cuina: Productes de la mar: peix, mol·luscs i marisc a la planxa.
Horari: Obert de dimarts a dissabte a partir de les 13 h. Diumenge, dilluns, festius i a les nits: Tancat.
Bodega: No molt gran, però ben escollida. Presència testimonial de vins mallorquins.
Remarcable: La possibilitat que els comensals puguin adquirir els aliments en el mercat de l’Olivar situat a veïnat del restaurant.
(Aquest text no és contingut publicitari. Tots els llocs els hem visitat com a clients i hem pagat el compte com qualsevol altra persona).