Menorca ha estat seu d’un congrés a escala estatal d’apicultors vinguts de diferents punts de la geografia espanyola, en una trobada organitzada per la COAG, l’organització agrària professional més gran d’agricultors i ramaders. Un intens cap de setmana que va servir per tractar diferents temes que afecten el sector de la mel tant des del punt de vista comercial, amb la intromissió al mercat nacional de diferents operadors internacionals que fan trontollar el preu i la qualitat del producte com també els reptes mediambientals, que tenen a veure amb amenaces amb les quals ha de lluitar el sector com l’aparició de la varroa, un àcar paràsit extern que està atacant les abelles i malmetent les produccions o la genètica apícola. Qüestions totes elles on els apicultors de Menorca van fer d’amfitrions i van ser convidats a explicar la seva realitat més propera a través del testimoni de Sebastià Pons i Kike Andreu, president de l’Associació d’Apicultors de Menorca.

Des de l’entitat, Andreu explica que l’experiència de conviure i intercanviar experiències durant tres dies amb apicultors de tot el territori nacional “va ser molt positiva“, però comenta que la gran majoria d’assistents eren professionals del sector que mouen cadascú entre dos i tres mil casetes, quan la xifra que aglutina l’entitat entre tots els apicultors menorquins arriba als 1.800 ruscs repartits entre tota l’illa.
“Nosaltres estem en una altra realitat que no té res a veure per quantitat i dedicació, però també hi ha qüestions que ens afecten com la varroa, que ha arribat a Menorca en grau més baix com està afectant la península”, explica. “Estem percebent temes genètics d’abelles introduïdes a Menorca que no estan adaptades a les condicions climàtiques de l’illa i que ens genera un problema d’hibridació que vam compartir amb la resta d’assistents”, afegeix Andreu. També la qüestió del preu i la qualitat que es va discutir durant el congrés de COAG es va seguir amb interès des dels apicultors locals, tot i que la gran majoria de produccions de mel de Menorca es comercialitzen de manera directa al consumidor que va a casa l’apicultor amb el seu pot de vidre mentre que a la península es venen, sobretot, a l’engròs.

IGP Mel de Menorca
El que va quedar palès entre els congressistes és la qualitat de la mel que es produeix a l’illa, un producte apreciat en l’àmbit local i també per part dels turistes que també fora de Menorca ja ha rebut diversos reconeixements internacionalment en esdeveniments prestigiosos com la London Honey Awards o nacional al Congrés Nacional d’Apicultura d’Espanya, on el passat mes d’octubre la marca Dolçamar d’Antoni Anglada es va endur un premi per la millor mel de trèvol.
Un camí de qualitat que des del Govern Balear se segueix amb molt d’interès i que ha posat damunt la taula la possibilitat d’iniciar el camí de la Indicació Geogràfica Protegida. En aquest sentit, des de la direcció de Qualitat Agroalimentària i Producte Local s’ha proposat aquesta mateixa setmana el desenvolupament d’aquest segell de garantia d’origen local de la mel que es produeix a l’illa així com d’altres productes com la carn i xulla, la camamilla o altres productes relacionats.