Probablement, Gin Xoriguer no s’entengui sense Menorca i Menorca, no s’entengui sense Gin Xoriguer. La beguda oficial de l’illa que a les portes de celebrar les festes patronals de Sant Joan de Ciutadella, es converteix en un dels seus autèntics protagonistes. A la destil·leria situada al port de Maó, fa temps que treballen a contrarellotge per tal d’assegurar-ne el subministra.
El seu director general, Adolfo Vilafranca explica que cada dia destil·len gairebé tres mil litres de ginebra que surten dels quatre alambins i es queden emmagatzemats en grans botes de roure on es conserven fins a l’embotellat. “Enguany portem un 40 % més de litres produïts i ja hem arribat a la xifra de 70.000 litres mentre que el 2022 en portàvem 50.000” detalla.
Des de Xoriguer han reforçat també producció amb noves màquines, granissadores i tiradors així com més equip comercial al carrer. “Les nostres previsions és que el consum d’aquest estiu pugui arribar als 200.000 litres” afegeix. I és que el gran interès que hi ha tant per Menorca com a destí com per les tradicions i el producte local han beneficiat la marca que ha col·laborat rejovenir el seu producte amb les granissadores i el nou embalatge amb el qual comercialitzen Xoriguer.

Mètode propi
Potser el que destaca més Adolfo Vilafranca, director general de la companyia i tercera generació d’aquesta empresa familiar és el respecte per la tradició, ja que el combustible que utilitzen per a la destil·lació, és encara la llenya.
“La destil·lació comença quan els vapors que es produeixen a la caldera de l’alambí circulen per tubs de coure fins a un serpentí on es condensa, formant el gin que va degotant en gerres” comenta Vilafranca. “Elaborem una ginebra seca molt aromàtica, amb una marcada nota de baies de ginebre i pebre vermell on no domina el grau alcohòlic tot i que l’aroma pugui produir aquesta confusió” aclareix Vilafranca.
“Importem més de deu tones de baies de ginebre selectes del Pirineu català que guardem als nostres magatzems fins al seu premsatge”, emfatitza Vilafranca. “Som gairebé l’única destil·leria que encara fa servir baies de ginebra, ja que la resta de marques, estan utilitzant simplement essències per a la seva elaboració, i per això tenim aquest sabor tan característic“, comenta. A la zona de llevant se l’anomena pomada mentre que a la zona de ponent, gin amb llimonada. Personalment, la meva combinació preferida són tres parts de llimonada amb una part de gin, “però cada quina té la seva recepta pròpia”, aclareix Vilafranca.