Balears Vadevi
Recepta | Coca de Sant Joan, les postres imprescindibles per la Revetlla

Per a la nit de Sant Joan, una coca de massa de brioix, amb fruites i pinyons, farcida amb crema, massapà o de llardons, és una recepta imprescindible. Si us ve de gust fer-la a casa en lloc de comprar-la a un forn us trobeu al lloc adequat, perquè us ensenyarem com preparar la millor coca casolana per una vetllada tan especial. 

Segons marca la tradició, la coca de Sant Joan ha de tenir una mida determinada: el doble de llargada que d’amplada, i ha de tenir els angles arrodonits, per mantenir la mateixa proporció entre el dia i la nit a Sant Joan. Aquesta tradició culinària deriva del tortell amb ous que es menjava antigament: un dolç de forma rodona, que era una reminiscència clara del culte al sol. Abans existia la creença que s’havia de consumir a l’exterior, perquè menjar-se-la sota teulada portava desgràcies.

Ingredients

Per a la massa:

  • 200 grams llet
  • 30 gr llevat fresc
  • 400 gr farina força
  • 1 ou
  • 50 gr mantega
  • 30 gr sucre
  • 1 cta. vainilla
  • ratlladura 1 llimona
  • rovell d’ou per pintar
  • fruita gebrada trossejada, sucre i pinyons

Per a la crema pastissera:

  • 350 gr llet
  • 2 ous
  • 15 gr mantega
  • 65 gr sucre
  • 25 gr maizena
  • 1 cta. vainilla

Preparació:

Massa:

  1. Temperar la llet i dissoldre el llevat.
  2. Fer un volcà amb la farina i posar al centre la llet temperada amb el llevat, ou, mantega, sucre, ratlladura, vainilla i sal i pastar, quedarà una mica enganxós. Col·locar en un bol enfarinat, tapar i deixar llevar fins que doblegui el seu volum en un lloc temperat.
  3. Enfarinar la taula de treball, desgasar per treure l’aire pastant una mica, estirar amb el corró i pintar amb rovell barrejat amb 1 cullerada d’aigua. Fer tires amb la crema, adornar amb fruites gebrades, pinyons i escampar-hi sucre.
  4. Deixar llevar 20 minuts mentre que preescalfem el forn a 180 °C. Enfornar 20 minuts calor amunt i avall i 5 minuts més gratinant, per donar color.

La crema pastissera:

  • Triturar amb el túrmix tots els ingredients. Portar a foc baix i remenar amb varetes contínuament fins que s’espesseixi, sense que arribi a bullir perquè no quallin els ous.
  • Omplir una màniga pastissera i deixar temperar i fer tires sobre la massa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa