La marrania no és una recepta exclusiva de Menorca, encara que sí que és una recepta tradicional de l’illa. En altres llocs, amb les seves variants, se la coneix com a samfaina (Catalunya), alboronia (Andalusia), tumbet (Mallorca), briam (Grècia), ratatouille (França), caponata (Itàlia), etc. Es tracta d’un plat deliciós que, a Menorca, a diferència d’altres llocs, no porta tomàquet.
Altres noms amb què es coneix aquest plat a Menorca són: fritel·la , barretja, cuscuso, papurri, turriburri, amadroc…, moltes formes de designar la mateixa recepta per una illa de dimensions bastant reduïdes.
La marrania és un plat estiuenc que reuneix el millor de l’horta d’estiu, ingredients senzills a l’abast de tothom que combinats donen com a resultat un menjar que podem servir com a plat únic per sopar, acompanyar carns o peixos, ous estrellats o fins i tot fer-ne una truita, perquè la marrania és dins la seva senzillesa tot un luxe de sabors, textures i una aposta per la cuina tradicional.

Ingredients:
- 1 albergínia
- 1 pebrot verd
- 1 pebrot vermell
- 1 ceba
- 6 dents d’all
- 3 patates
- Sal
- Oli d’oliva verge
Preparació:
Netegem totes les verdures i les tallem a quadradets. En una paella al foc amb oli fregim les patates amb els grans d’all. Les retirem, llevem un poc d’oli i afegim la ceba. Un cop comenci a posar-se transparent afegim els pebrots, les albergínies i el carabassó i ho deixem fer a poc foc perquè es vagi confitant. Un cop llest afegim les patates, rectifiquem de sal i barregem bé.