Fins fa poc no coneixíem ni usàvem kale, la col arrissada que està present en molts menús a les nostres llars i als restaurants, en gairebé qualsevol mena de plat: brous, amanides, pizzes, batuts, liquats i fins i tot torrades. De fet, igual que la col, té les fulles molt dures, i mentre creix pot suportar temperatures extremes, fredes i calentes. Aquesta característica es tradueix molt bé a la cuina, ja que la col arrissada es troba durant tot l’any.

Baix en calories i alt en nutrients

Una de les raons per la qual la col arrissada és tan popular és que és baixa en carbohidrats i calories i, en canvi, és un ingredient superdens en nutrients i conté vitamines, minerals, carbohidrats complexos i fibra, que fan bé l’organisme.

El kale és un ingredient baix en calories | Foto: JM Amengual

Hi ha moltes maneres de menjar la fulla verda, tant crua com cuita. En cru, la col arrissada fa d’excel·lent base per a batuts i les amanides, però l’únic que cal fer perquè sigui més saborosa i fàcil de menjar, és fer massatges a les fulles amb oli d’oliva, després d’haver tret les tiges. Això fa que sigui més fàcil de mastegar, i alhora disminueix el volum de les fulles perquè en puguis menjar més.

Cuita també és genial, atès que té la virtut de no perdre la forma en entrar en contacte amb la calor. El millor és mantenir-lo simple, saltant-lo amb bròquil i amb cigrons o incorporar-lo a un gratinat de verdures. Una altra manera la fulla verda és directament cuita al vapor en aigua, sempre afegint una mica de sal i pebre i algun altre condiment que combini bé com a curri, gingebre i cúrcuma mòlta. L’última manera (i més popular) de gaudir el kale és al forn per obtenir uns deliciosos i saludables xips cruixents, com els que avui us presentem.

Xips de kale i boniato | Foto: MJ Amengual

Ingredients:

  • manat de kale
  • 1 moniato petit
  • sal
  • Oli d’oliva verge extra
  • Ceba seca picada
  • All sec picat

Preparació

Pelem el moniato i el tallem a rodanxes molt fines amb ajuda d’una mandolina. Posem a escalfar oli en una paella i quan estigui ben calent ho comencem a fregir. Quan el moniato estigui cruixent, deixem escórrer l’oli sobrant col·locant-lo sobre paper de cuina.

Per preparar els xips de kale, rentem i escorrem bé les fulles, tallem la tija dura del centre i trossegem les fulles. Les estenem sobre una safata del forn coberta amb paper vegetal. Enfornem durant 9 o 10 minuts a forn preescalfat a 180 °C. Abans de servir, empolvorem amb sal, ceba i all.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa