Balears Vadevi
Colgar la vinya, colgar el vi: la pau i la tranquil·litat del vinater

Pere Calafat té publicat un recull de paraules referides al món del vi. Sota el títol de “Vinyòvol” hi ha una tasca immensa que ens assegura que els conceptes i les paraules del pagès que ha treballat a la vinya i al celler, no es perdran. L’esperit és el mateix que l’impulsa a ser un col·laborador destacat d’aquesta secció. Com a rescatamots vocacional, ens acosta paraules i expressions que ell coneix bé, per què ve d’una nissaga vinatera de generacions, i que molts, ignoram.

Paisatge de vinya d’hivern a les Balears, abans de la poda | cedida

Colgar la vinya

“Quan ja deixem enrere les feines d’hivern, podar, cremar les sarments o capolar-les, llaurem les vinyes, primer les senyem i anem llaurant una mica profundament deixant-la un poc solcada, si hi ha pluges generoses aquests mini solcs ajudaran a fer que l’aigua s’infiltri aviat i més profundament. Passada aquesta feina, i tenint la terra triga, arribarà el calmat mes d’abril i colgarem la vinya. Es tracta de la darrera llaurada que farem abans que la planta brosti. Deixarem la terra ben plana i no la tornarem a tocar fins que sigui temps d’esporgar. Amb això aconseguirem reduir la pèrdua d’aigua per evapotranspiració i reduirem el risc de danys en cas de gelada. En cas de gelada és millor que la terra superficial sigui ben eixuta i faci dies que no ha estat llaurada. La feina ben feta ens dona pau i calma”, assegura Calafat.

Colgar el vi

“Al celler parlem de colgar el vi quan la fermentació tumultuosa (alcohòlica) i la segona fermentació (malolàctica) han conclòs, l’hivern ja s’acosta i el celler està ben fred, comença la quietud. A mesura que els vins es tranquil·litzen, els colgam, els posem dins dipòsits i dins botes ben plenes i ben tapats. Fins a aquest moment els havíem mantingut semi tapats permetent que poguessin exhalar el carbònic”, explica Pere Calafat. I continua: “La generació de gas carbònic durant les fermentacions fa que encara que els dipòsits no siguin plens estiguin protegits per aquest gas; però quan la fermentació ha conclòs, hi ha el risc que hi entri aire i pugui fer malbé el vi, així és que tot d’una que podem colgar el vi i passem a tenir-lo dins recipients ben tapats que ens donen pau per poder encarar les festes de Nadal amb més serenor i tranquil·litat”.

Vetllar per la llengua i la cultura de les Illes Balears

L’Institut d’Estudis Baleàrics és un organisme que depèn del govern de les Illes Balears dedicat al foment de la llengua i la cultura de les Illes Balears. D’una banda, té com a objectius estratègics consolidar l’arxipèlag com un mercat cultural estructurat, fomentar la projecció exterior de la música, les arts escèniques la literatura i les arts visuals de les Balears i millorar la formació en gestió cultural. De l’altra, l’IEB també té com a fins generals els relacionats amb l’ensenyament, la promoció i el foment de la llengua catalana per avançar en el procés de normalització lingüística a les Illes Balears.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa