Balears Vadevi
2020, un any de dificultats pels vinyòvols
Raïm afectat pel míldiu

!--akiadsense-->

“Per Sant Joan hem d’anar molt alerta amb la cendrada i enguany no és una excepció”. Són paraules de n’Andreu Oliver de Can Majoral que ha baixat un moment del tractor per compartir amb Balears Vadevi algunes de les seves preocupacions d’aquests dies. A Can Majoral, pioners en el cultiu respectuós de la vinya i amb la producció ecològica, han d’anar molt alerta amb el que esquiten i per això encara hi han d’estar més damunt del vinyet per no deixar que el mal agafi força i sigui més mal de combatre.

“Enguany és un any de molat malaltia. Està pegant per tot. Hi ha molt de míldiu, si ara et pega la cendrada et pot fer molt de mal i d’empoasca n’hi ha una mica. I pel que fa al cotonet, els que feim agricultura ecològica ho tenim més mal de fer perquè certs insecticides ecològics no són tan efectius com la química”, es lamenta n’Andreu que sense perdre l’humor reconeix que fa més hores de feina que un rellotge intentant controlar tots els fronts en un moment estratègic per l’anyada.

El cert és que és un any de molta de feina a la vinya: “Ara tenim un alt grau d’humitat a la vinya i per això hi ha molts de fongs”, reconeix. “Molts passam pena. Hi ha gent que ja ha vermat, que ja ha perdut alguna hectàrea. Nosaltres alguna parcel·la està tocada, també…però confiam que el temps ens respecti perquè feim tot el que podem i més”, diu n’Andreu un minut abans d’acabar la conversa. Agafa la “motxilleta” esquitadora i se la posa a l’esquena. Toca passar i esquitxar una vinya petita allà on no hi passa el tractor. La jornada continua a Can Majoral….

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa