Balears Vadevi
300 barques de pesca de Balears, amarrades en protesta pel preu del gasoil

No podem aguantar més“, és el crit que llancen els pescadors de les Illes Balears a l’Administració. Avui han començat una aturada de tres dies en senyal de protesta davant l’augment del preu dels carburants. “Així no podem continuar, diuen, perquè amb aquest preu els mariners no treuen més de 20 o 30 euros per tota una jornada de feina i això no compensa de cap manera”.

Per això reclamen al Ministeri que faci una passa endavant i no esperi el que digui Brussel·les sobre el tema. “Ja està clar que governs com el de França, Itàlia i Portugal no han volgut esperar i han dictat mesures compensatòries. Nosaltres volem que aquí el ministeri també bonifiqui el preu del gasoli. Si no, mantendrem les barques amarrades al port i no hi haurà peix fresc a les pedres del mercat”, afegeixen els pescadors de Palma.

Els de Palma no són els únics que manifesten la seva indignació. La protesta ha estat secundada per totes les confraries de les Illes Balears. En total són 300 barques de les quals 32 són de les grosses, barques de bou que es dediquen a la pesca d’arrossegament. Són les més perjudicades per la pujada del preu del gasoli per que també són les que més carburant consumeixen, seguides de les d’encerclament i finalment per les d’arts menors.

La protesta durarà inicialment tres dies, fins dimecres, si no hi ha res de nou. Els pescadors esperen que l’Administració reaccioni i s’avengui a articular alguna mesura compensatòria. De moment, però, la realitat és que no arriba peix fresc als mercats.

El Govern s’ha posat devora els productors del sector agroalimentari, que aquest cap de setmana ha viatjat a Madrid per manifestar el seu malestar. A les patronals agràries, com ASAJA, i a altres organitzacions com les Cooperatives agroalimentàries i el sindicat COAG de Menorca i UPA, s’hi afegia el director general d’Agricultura, Fernando Fernández, que va caminar amb els manifestants.

Després de la reunió del Consell de Govern d’aquest dilluns, el portaveu de l’Executiu, Iago Negueruela, ha declarat que és necessari que l’Estat adopti decisions per a contenir l’alça dels preus, que afecta sectors estratègics com són els transports, l’agroalimentari i el pesquer.

Negueruela ha dit que, igual que amb la crisi sanitària per la Covid-19, Balears aprovarà mesures davant la invasió d’Ucraïna per part de Rússia i les seves conseqüències directes en l’economia europea, però en primer lloc han de ser la Unió Europea (UE) i el Govern de Pedro Sánchez qui les activin.

El Govern central es reuneix aquest dilluns amb els territoris autonòmics i els agents socials per analitzar l’actual conjuntura, una trobada al qual assisteixen tres consellers de l’Executiu balear, que presentaran una trentena de mesures. Un paquet amb 36 iniciatives davant la crisi econòmica i humanitària generada per la guerra a Ucraïna i que es dirigeixen, de manera especial, a frenar la pujada del preu de l’energia i els carburants, que afecta directament el transport de mercaderies a Balears.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa