Balears Vadevi
Agricultura abandona la compra d’excedents als pagesos

Fonts de la conselleria d’Agricultura han confirmat a Balears Vadevi que s’ha posat punt final al pla de xoc de compra directa d’aliments. El pla va començar poc després del març de 2020 quan el confinament de l’estat d’alarma va paralitzar l’economia i va ocasionar el tancament de bars, restaurants i tot el sector hoteler.

Consumien el 70% del producte local. En aquell moment, la conselleria va optar per comprar directament als productors el que no venien al canal HORECA, per evitar la debacle del sector rosegat per la manca d’activitat. En aquest temps, el pla s’ha prorrogat dues vegades i s’han complit les tres fases previstes amb resultats satisfactoris pel sector agroalimentari i per les entitats socials que varen ser les destinatàries dels queviures que comprava de forma directa Agricultura als pagesos.

Aquesta situació preocupa aquestes entitats socials que se’n beneficiaven per que, afirmen, les necessitats no fan més que augmentar i qualsevol ajuda és ben rebuda. Per aquestes organitzacions, la crisi continua i aquests queviures anaven directament a pal·liar el que es coneix com “les cues de la fam”.

En total han estat 1.584 tones d’aliments frescos (llet, fruita, verdura i carn i s’hi han dedicat 1,7 milions d’euros del presupost de la conselleria. Aliments que s’han distribuit entre els més necessitats però d’ençà que ha començat 2022, aquesta operació, que ha beneficiat 63 mil famílies, ha deixat d’existir: “Això va ser una mesura conjuntural per ajudar també als productors locals”, reconeixen des de la conselleria , “ara hi ha altres vies des d’Afers Socials per atendre les necessitats quotidianes de les entitats socials”.

Ara per ara no es contempla seguir amb aquestes compres: “Hi ha possibilitat de tornar a posar en marxa el programa si el canal Horeca es tornés a tancar total o parcialment i la sortida del producte quedés compromesa”, adverteixen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa