Balears Vadevi
Agricultura duplica les ajudes per la sequera i hi afegeix 900.000 euros

La conselleria d’Agricultura ampliarà en 900 mil euros el fons destinat a pal·liar els efectes de la sequera. Així es podrà cobrir tota la demanda dels pagesos en 2021, que supera el milió d’euros destinats inicialment. És una de les mesures que la consellera Mae de la Concha ha posat avui damunt la taula de la Mesa d’Herbacis, reunida per analitzar la situació provocada per la manca de pluja.

La consellera ha reconegut la situació tan compromesa dels cultius extensius de cereal i de llegum, que no reben l’aigua que necessiten. Les organitzacions agràries havien demanat ajuda per poder fer front no només a aquest problema, si no també a l’augment dels costos de producció, que pugen dia a dia. De la Concha ha anunciat que, per tant, seran ateses el 100% de les peticions, unes 400 en total. Ha afegit que «feim un esforç enorme per cobrir tots els expedients perquè els ramaders tinguin un respir».

El fet de disposar de la totalitat dels doblers sol·licitats implica poder resoldre la línia d’ajuda amb més agilitat. Així, els ramaders podrien començar a cobrar-la de manera immediata.

La consellera De la Concha també ha avançat que la previsió és avançar la declaració de la sequera del 2022, donada la situació meteorològica dels darrers mesos i dels cultius. La consellera ha destacat que «la previsió era avaluar la situació a finals de març, però vista la manca de pluges i la situació es pot fer més aviat». El director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha destacat que «els pròxims 15 dies seran determinants perquè si plou, l’ordi serà difícil que se salvi, però la civada i el blat sí que se podrà recuperar, tot i això, ja treballem amb els informes tècnics per poder calibrar quin és el dany als cultius».

En relació amb la sequera, el director general també ha explicat que la conselleria augmentarà les primes de les assegurances agràries en les de farratges i cereals. Fins ara, entre la Conselleria i el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació cobrien el 50% de les primes de les assegurances. La conselleria aportava el 30% i el ministeri, el 20%. A partir d’ara, la Conselleria augmentarà la seva aportació fins al 45%, i entre les dues administracions arribaran al 65%. Actualment, hi ha 110 pòlisses contractades d’aquestes assegurances a les Illes Balears. També han detallat que els ramaders que tributin per mòduls, a l’IRPF de la campanya del 2021, tindran una reducció del 80%.

La pluviometria dels darrers mesos

El mes de novembre va ser molt plujós a les Balears. De fet, segons els registres de la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural durant el mes de novembre va ploure a Mallorca un 227% més del que és habitual en un mes de novembre i un 214% més a Menorca. Però de llavors ençà les pluges han anat a menys. El mes de desembre va ploure a Mallorca un 203% menys del que és normal en un mes de desembre, i un 133% menys a Menorca. Pel que fa al mes de gener, va ploure un 69% menys a Mallorca i un 65% menys a Menorca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa