Balears Vadevi
Agricultura inicia la segona fase de vaccinació contra la llengua blava

La direcció general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha iniciat la vaccinació del bestiar oví i boví contra el virus de la llengua blava. Es tracta de la segona campanya de vaccinació contra aquesta malaltia, que es va detectar a les Illes Balears el juny de 2021 i que es transmet entre els animals a través de la picada de certes espècies de mosquit del gènere Culicoides.

La declaració oficial de la presència de la malaltia a les Illes Balears fou el 30 de juny del 2021. De llavors ençà, es va adoptar un pla d’actuació dins el territori illenc. Es varen notificar un total de 277 focus de llengua blava, 270 dels quals a Mallorca (sobretot a la zona de Manacor/Felanitx i d’Inca/Campos), un a Menorca i sis a Eivissa (tres dels quals a Sant Antoni).

Les primeres dosis del vacci es varen començar a administrar la setmana passada. La previsió, en aquesta campanya, que està previst que duri fins a mitjan desembre, és que es vaccinin uns 19.200 bovins i uns 191.700 ovins a totes les Illes. La vaccinació del bestiar és obligatòria i s’administrarà a tots els animals sans presents a les explotacions a partir dels tres mesos d’edat. Els vaccins són gratuïts per als ramaders. Entre l’1 de desembre i el 20 d’abril, l’arxipèlag es troba dins el període ‘estacionalment lliure’ del vector i, per tant, la vaccinació s’ha d’iniciar abans d’acabar aquest període.

A més, de la mateixa manera que durant la campanya anterior, s’adopten mesures en relació amb els moviments dins la comunitat, ja sigui amb destinació a sacrifici, engreix o a altres explotacions, per evitar la propagació de la malaltia dins el territori de les Balears.

La llengua blava no afecta les persones ni representa cap risc per als consumidors, ni tan sols pel que fa a la carn i a la llet d’animals infectats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa