Balears Vadevi
Agricultura retorna el patrimoni de les Cambres Agràries

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha entregat aquest divendres els diplomes de cessió de les antigues cambres agràries a les organitzacions professionals agràries de les Balears (ASAJA, Unió de Pagesos de Mallorca, UPA-aia, AGRAME, FAGME i Unió de Pagesos de Menorca), els ajuntaments de Consell i Ferreries, i la cooperativa de Llucmajor.

L’acte d’entrega dels diplomes s’ha fet a Sa Granja, la seu de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a càrrec de la consellera Mae de la Concha, el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, i el gerent de FOGAIBA, Mateu Morro.

Agricultura i sector arribaren a un acord sobre la cessió d’un total de 10 immobles i 628 mil euros el mes de març del 2021. A finals d’any es varen començar a signar davant notari les primeres cessions dels immobles, un procés que ha requerit de diversos tràmits administratius i que ja s’ha conclòs.

Segons la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, “l’acord ha estat possible perquè tothom ha posat de la seva part, han entès que era la única forma de fer-ho, s’ha cedit també i hem aconseguit un acord just i equitatiu”.

De la Concha ha afegit que “aquestes cessions han de servir per enfortir el sector, s’ha de saber aprofitar aquest patrimoni, en un moment en què les organitzacions agràries són més importants que mai, davant els anys que venen, per exemple, explicar la nova PAC, la formació i el canvi climàtic”. El patrimoni de les cambres agràries està valorat en 2,9 milions d’euros. El fons s’ha repartit entre les sis organitzacions professionals agràries.

De la Concha: «Feim història i justícia, no hem aturat fins aconseguir acord per retornar aquest patrimoni, que els pertany i els enforteix» /CAIB

La conselleria ha cedit a ASAJA una planta baixa a la plaça Santa Eulàlia de Palma i la cambra agrària de Sencelles; un pis a la plaça de Santa Eulàlia de Palma i la cambra agrària de Sant Joan a Unió de Pagesos de Mallorca; dos pisos al carrer d’Anselm Clavé de Palma i la cambra agrària de Montuïri a UPA-aia; la cambra agrària de Llucmajor s’ha cedit a la cooperativa local, la de Consell a l’ajuntament del municipi i la de Ferreries, al consistori.

El paper de les cambres agràries

Les Cambres Agràries, creades el juny de 1977, com a òrgans consultius de l’administració, varen tenir una durada efectiva limitada, però varen rebre el conjunt del patrimoni procedent del sindicalisme agrari anterior, és a dir, el patrimoni acumulat al llarg dels anys per les germandats de llauradors i ramaders i els altres organismes del sindicalisme vertical.

Es tracta, per tant, d’uns recursos que havien de ser posats a disposició de les noves organitzacions representatives dels agricultors. Amb aquesta cessió s’ha evitat la progressiva disgregació del patrimoni de les cambres i, per tant, la impossibilitat que pogués ser aprofitat pel sector i per les seves organitzacions representatives.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa