Balears Vadevi
Ajudes pel sector porcí i de la patata, que no tenen suport de la PAC

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació posa a l’abast dels criadors de porcs i dels productors de patata una ajuda extraordinària per valor d’1.882.130 euros. Aquests dos sectors, que s’han vist especialment afectats per les repercussions de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, tampoc no rebien cap suport de la nova PAC. Ara, i gràcies a la modificació d’un reglament de la Unió Europea, podran veure compensat l’increment del cost de producció.

Segons la consellera Mae de la Concha, «tant el Govern com la conselleria han estat allà sempre i han respost a les urgències i situacions atípiques produïdes en aquests anys, i ens hem mantingut al costat del sector». Aquesta ajuda, que serà per tràmit d’urgència i, per tant, es redueixen a la meitat els terminis, consistirà en un pagament a tant alçat. La consellera ha explicat que «aquests dos sectors s’han vist molt afectats per la guerra a Ucraïna i s’havien quedat al marge dels ajuts fins ara». De la Concha ha afegit, a més, que se sumen a l’ajuda per a compensar la pujada dels fertilitzants, que ha posat en marxa el ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Poden ser beneficiaris de les ajudes els titulars d’explotacions agràries de patata o ramaderes de porcí, tant de raça porc negre com de capa blanca, que estiguin inscrits al Registre General d’Explotacions Ramaderes (REGA) o al Registre Interinsular Agrari de les Illes Balears (RIA). Han de fer, a més, alguna pràctica amb objectiu d’economia circular, gestió de nutrients, ús eficient de recursos o producció respectuosa amb el medi ambient i el clima.

Mae de la Concha: “Hem respost a les urgències i situacions atípiques produïdes en aquests anys, i ens hem mantingut al costat del sector»/CAIB.

L’import de l’ajuda es calcula en consideració a les hectàrees o animals. En el cas de les explotacions ramaderes, es compta el número de truges i els porcs d’engreix, i es fixa una quantitat específica. El mínim és 5 animals i no hi ha màxim. En el cas del conreu de la patata, es fixa una quantitat mínima per a un cultiu més gran o igual que 1 ha i més petit que 3 hectàrees, fins a més gran o igual que 15 hectàrees. L’import màxim de l’ajuda no pot superar els 15.000 euros per beneficiari. El termini per a sol·licitar les ajudes finalitza el 6 de març.

L’encariment del preu del cereal castiga especialment les explotacions petites

Segons el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, «és una ajuda ben redistribuïda que contribuirà a mantenir les explotacions afrontant aquests costs de producció que han apujat el darrer any i que encara se mantenen». El sector porcí s’ha vist especialment afectat pels costos dels pinsos, que suposen un 70 i un 80% dels costos de l’explotació. L’increment del preu dels cereals ha estat de prop d’un 40% en els últims dotze mesos, i fins a un 67% si comparam la mitjana del 2022 amb la mitjana dels preus del 2019. Aquesta situació s’agreuja a les Illes Balears, a més, a causa de la dependència externa en relació amb l’alimentació del bestiar. «Les petites explotacions rebran proporcionalment més doblers que les grans. Es beneficiaran 293 explotacions, 44 de porc negre i 259 de porc blanc», ha destacat el director general, i ha afegit que les petites rebran uns 2.500 euros, les mitjanes, 7.000 euros, i les grans, entre 10.000 i 15.000 euros.

L’encariment de l’energia i també els nòlits

En relació amb el sector de la patata, els costos de producció han pujat 5 cèntims per quilogram el 2022, i el principal element és el cost de l’energia com a determinant d’aquest pujada. A més, els fertilitzants han doblat de preu i els fitosanitaris s’han incrementat entre un 20 i un 25%. A aquests increments en els costos de producció, cal sumar-hi l’increment dels costos en els nòlits del transport marítim que són imprescindibles per a comercialitzar la patata extra primerenca de Mallorca. «Es beneficiaran 114 explotacions de patata, unes 1.100 hectàrees, i cobrirem un 75% de la superfície de la producció de la patata de l’any anterior», ha destacat Fernández, que ha afegit que les petites rebran uns 1.900 euros de mitjana, i les grans, fins a 15.000 euros.

1,8 milions d’euros de les ajudes dels fertilitzants

2.183 explotacions agràries de les Illes Balears s’han beneficiat de 1.825.391 euros de l’ajuda del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació per a compensar la pujada dels preus dels fertilitzants. La superfície total beneficiada és de 77.088 hectàrees.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa